Η λοίμωξη με τον ιό Ζίκα μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα στα έμβρυα, όπως μικροκεφαλία, κατά την οποία τα μωρά γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και προβλήματα ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Όπως ανακοίνωσε το Florida Department of Health διερευνά ένα «περιστατικό μετάδοσης της λοίμωξης με ιό Ζίκα που πιθανώς δεν έχει συμβεί στη διάρκεια ταξιδιού αλλά εντός της κομητείας Miami-Dade».

Προς το παρόν όλα τα κρούσματα της λοίμωξης στις ΗΠΑ, που είναι σχεδόν 1.300, αφορούν ταξιδιώτες που επέστρεψαν από περιοχές όπου ενδημεί ο ιός. Στο επίκεντρο της επιδημίας του Ζίκα βρίσκεται η Βραζιλία ενώ πάρα πολλά κρούσματα έχουν αναφερθεί επίσης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Ωστόσο οι Αρχές στις ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι το εφετινό καλοκαίρι θα υπάρξουν κρούσματα εγχώριας μετάδοσης στις νότιες πολιτείες με το ζεστό και υγρό κλίμα, όπως η Φλόριντα, η Λουϊζιάνα και το Τέξας.

Ο ιός τυπικά μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, αλλά έχουν αναφερθεί και αρκετά (συνολικά 14) κρούσματα μετάδοσης με το σεξ, καθώς και ένα κρούσμα μετάδοσης από απευθείας επαφή με βαριά άρρωστο άνθρωπο.

Πηγές:
U.S. Centers for Disease Control and Prevention

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα