Μάλιστα η αύξηση του κινδύνου είναι τόσο σημαντική ώστε το ένα τρίτο των κρουσμάτων αυτού του καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν, γράφουν επιστήμονες από το American Institute for Cancer Research (AICR) και το World Cancer Research Fund International (WCRF).

Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από τη συστηματική ανασκόπηση 46 επιστημονικών ερευνών για τον καρκίνο του οισοφάγου, τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και το σωματικό βάρος, που αφορούν 31.000 ασθενείς με οισοφαγικό καρκίνο και εκατομμύρια υγιείς συνομηλίκους τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα περιττά κιλά αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος, που είναι μία από τις δύο κύριες μορφές καρκίνου του οισοφάγου. Κάθε αύξηση κατά 5 μονάδες του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αυξάνει 48% την πιθανότητα αυτού του καρκίνου.

Τα αδενοκαρκινώματα γενικά αναπτύσσονται στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, αρχίζοντας από κύτταρα που παράγουν υγρό. Περίπου έξι στα δέκα κρούσματα οισοφαγικού καρκίνου είναι αδενοκαρκινώματα.

Η έκθεση δείχνει ακόμα ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο πλακώδους καρκινώματος (είναι ο άλλος κύριος τύπος καρκίνου του οισοφάγου). Με κάθε 10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα η πιθανότητα εμφάνισής του αυξάνεται 25%. Τα 10 γραμμάρια αλκοόλ αντιστοιχούν περίπου σε ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί.

"Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν στην άποψη ότι ο τρόπος ζωής παίζει ισχυρό ρόλο στην πιθανότητα καρκίνου" δήλωσε η Dr. Alice Bender, επικεφαλής head of nutrition στο AICR.

Και συνέχισε: "Η παχυσαρκία συνδέεται πλέον με 11 τύποους καρκίνου και το αλκοόλ με έξι. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι μπορεί και πρέπει να λάβει σημαντικά μέτρα του τρόπου ζωής για να προστατευθεί".

Πηγές:
American Institute for Cancer Research

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης