Παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι έχουν διαφορετικά είδη βακτηρίων στο έντερο σε σχέση με παιδιά φυσιολογικού βάρους, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εύρημα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε τρόπο στόχευσης συγκεκριμένων ειδών βακτηρίων και να βοηθήσει στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα βακτήρια του εντέρου και το βάρος 84 νέων μεταξύ 7 και 20 ετών. Από αυτούς, 27 ήταν παχύσαρκοι, 35 πολύ παχύσαρκοι, 7 υπέρβαροι και 15 φυσιολογικού βάρους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν 8 ομάδες εντερικών βακτηρίων που συνδέθηκαν με την ποσότητα λίπους στον οργανισμό. Τέσσερις από αυτές υπήρχαν περισσότερο στα παχύσαρκα παιδιά.

Μικρότερες ποσότητες από τις 4 υπόλοιπες ομάδες βακτηρίων ανακαλύφθηκαν στους παχύσαρκους νέους. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα εντερικά βακτήρια των παχύσαρκων παιδιών ήταν συνήθως πιο ικανά στην πέψη των υδατανθράκων σε σχέση με τα βακτήρια που ανακαλύφθηκαν στα παιδιά που δεν ήταν υπέρβαρα.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι τα παχύσαρκα παιδιά πιο συχνά είχαν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου στο αίμα σε σχέση με παιδιά κανονικού βάρους. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που παράγονται από ορισμένα είδη βακτηρίων του εντέρου συνδέονται με την παραγωγή λίπους στο ήπαρ, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Dr. Nicola Santoro, του Yale University, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου μπορούν να μετατραπούν σε λίπος εντός του ήπατος και να συσσωρευτούν στο λιπώδη ιστό. Αυτή η σχέση θα μπορούσε να σημαίνει ότι παιδιά με ορισμένα εντερικά βακτήρια αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

Πηγές:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης