Η υπέρταση, ιδιαίτερα στη μέση ηλικία, μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει την πόρτα στην άνοια, αναφέρει η American Heart Association.
Ο Dr. Costantino Iadecola, καθηγητής στο Weill Cornell Medical College, της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι άνθρωποι με υπέρταση τείνουν να έχουν πιο πολύ άνοια.

Δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά αν ο έλεγχος της υπέρτασης μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Υπάρχουν πολλές μικρές έρευνες παρατήρησης που εστίασαν σε ανθρώπους που αντιμετωπίστηκαν για αρτηριακή πίεση και γενικά φάνηκε βελτίωση στις νοητικές ικανότητες, δήλωσε ο Iadecola.

Ωστόσο χρειάζεται έρευνα που θα εξετάζει συγκεκριμένα τη σχέση μεταξύ υπέρτασης και νοητικών ικανοτήτων.
Ο Iadecola δήλωσε ότι η υπέρταση είναι το χειρότερο για τον εγκέφαλο. Πρώτα βλάπτει τα αγγεία και οδηγεί στη σκλήρυνση των αρτηριών. Κατά δεύτερον επηρεάζει τα μικροσκοπικά αγγεία και την ικανότητα του εγκεφάλου να ελέγχει τη ροή του αίματος, που είναι αναγκαία για να εργάζεται φυσιολογικά.

Ο Iadecola σημείωσε ότι αν και επιστημονικά δεν έχουμε αποδείξεις, η αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι σημαντική. Σώζει τον εγκέφαλο, την καρδιά και τα νεφρά. Ελλείψει αποδείξεων το καλύτερο που έχει κάποιος να κάνει είναι να ελέγχει την αρτηριακή του πίεση.

Η δήλωση δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του Hypertension.

Πηγές:
Hypertension.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]