Πολύ λίγος ύπνος, ενδεχομένως συμβάλλει σε μεγαλύτερη περίμετρο μέσης, σύμφωνα με ερευνητές.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 11 μελέτες σε 172 συμμετέχοντες. Σε σύγκριση με όσους κοιμόνταν αρκετά, όσοι είχαν έλλειψη ύπνου κατανάλωναν κατά μέσον όρο 385 θερμίδες περισσότερες την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με τις θερμίδες που περιέχουν 4,5 φέτες ψωμί.

Η έλλειψη ύπνου δεν είχε σημαντική επίδραση στο πόσες θερμίδες καίγονταν. Αυτό σημαίνει ότι όσοι είχαν έλλειψη ύπνου είχαν καθαρό κέρδος 385 θερμίδων την ημέρα.

Άνθρωποι με πολύ λίγο ύπνο είχαν υψηλότερη πρόσληψη λιπαρών και πρωτεϊνών σε σχέση με όσους κοιμόνταν επαρκώς, αλλά οι δυο ομάδες είχαν παρόμοια πρόσληψη υδατανθράκων.

Η ερευνήτρια Gerda Pot, του King's College London, και του Vrije University στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι η κύρια αιτία παχυσαρκίας είναι μια ανισορροπία μεταξύ πρόσληψης θερμίδων και ξοδέματος και η νέα έρευνα προστίθεται σε ενδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτή την ανισορροπία.

Η Pot πρόσθεσε ότι αν η έλλειψη ύπνου διαρκεί πολύ καιρό, επιπλέον 385 θερμίδες την ημέρα πιθανόν θα συμβάλουν στην αύξηση του βάρους.

Προηγουμένη έρευνα ανακάλυψε ότι μερική έλλειψη ύπνου οδήγησε σε μεγαλύτερη ενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με την επιβράβευση όταν οι άνθρωποι εκτίθεντο σε τροφές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition.

 

Πηγές:
European Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση [μελέτη]
Aνάκληση φρέσκων ζυμαρικών από τον ΕΦΕΤ
MoU μεταξύ Lamda και Ιατρικού Αθηνών για Healthcare Park στο Ελληνικό