Νέος τύπος ακουστικού αισθητήρα που μοιάζει με μικρό τσιρότο, στο δέρμα, μπορεί να παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό και άλλες ενδείξεις, αναφέρουν ερευνητές.

Ο αισθητήρας μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει τρόπο παρακολούθησης της υγείας του ανθρώπου, με ανώδυνο και ασύρματο τρόπο.

Το επίθεμα μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της υγείας της καρδιάς, του στομάχου, των φωνητικών χορδών, την απόδοση των πνευμόνων και πιθανόν πολλών άλλων λειτουργιών.

Ο ερευνητής John Rogers, του University of Illinois του Urbana-Champaign, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μαλακή, λεπτή συσκευή που μπορεί να ακούει εσωτερικούς ήχους.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι το επίθεμα έχει σχεδιαστεί ώστε να ακούει μέσω του δέρματος, των ιστών και των υγρών, ώστε να καταγράφει ήχους και δονήσεις που δημιουργούνται καθώς κάποιος αναπνέει, τρώει, κινείται και κοιμάται.

Οι ερευνητές μελέτησαν διάφορες πιθανότητες στο εργαστήριο και σε ιδιωτικό ιατρείο καρδιολογίας.

Για παράδειγμα, το επίθεμα χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση της καρδιαγγειακής υγείας 82χρονης γυναίκας με πρόβλημα βαλβίδων και αρρυθμία, καθώς και σε 78χρονη με φύσημα στην καρδιά.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα  με τον Rogers.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.

 

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση