Το κάπνισμα είναι γνωστό πως βλάπτει την υγεία αλλά σε συνδυασμό με τον διαβήτη ενισχύει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Άνθρωποι που κάπνιζαν  πολύ και που επίσης έπασχαν από διαβήτη είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με καπνιστές χωρίς τη νόσο, έδειξε η έρευνα.

Ο Dr. Joel Zonszein, διευθυντής του Clinical Diabetes Center στο Montefiore Medical Center της Νέας Υόρκης, που επισκόπησε τα νέα ευρήματα, δήλωσε ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για όλους αλλά ακόμα περισσότερο για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University of Colorado, στο Ντένβερ, και περιέλαβε στοιχεία περισσότερων των 53.000 Αμερικανών που ήταν ή είχαν υπάρξει μεγάλοι καπνιστές.

Ο γενικός κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν περίπου διπλάσιος αν ο καπνιστής είχε διαβήτη. Γενικά, σχεδόν 13% των καπνιστών με διαβήτη πέθαναν κατά τη διάρκεια  7 ετών σε σύγκριση με ποσοστό σχεδόν 7% όσων δεν είχαν διαβήτη.

Γυναίκες με διαβήτη φάνηκαν ακόμα πιο ευάλωτες σε σχέση με τους άντρες όσον αφορά τον καρκίνο στον πνεύμονα συγκεκριμένα.

Η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες καπνίστριες με διαβήτη είχαν 80% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο στον πνεύμονα σε σύγκριση με γυναίκες καπνίστριες που δεν είχαν τη νόσο.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη τάση δεν παρατηρήθηκε στους άντρες. Σε αυτούς, η ύπαρξη διαβήτη συνδέθηκε με υψηλότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου γενικά, αλλά δεν φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στον πνεύμονα συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Dr. Kavita Garg, τα ευρήματα δείχνουν ότι ο έλεγχος του διαβήτη είναι σημαντικός στους καπνιστές, είτε εξετάζονται για καρκίνο στον πνεύμονα είτε όχι, επειδή ο διαβήτης είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για θνησιμότητα.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην National Lung Screening Trial. Η συγκεκριμένη αμερικανική δοκιμή συνέκρινε αξονική τομογραφία έναντι ακτινογραφίας θώρακα, για να διαπιστωθεί πόσο καλή ήταν καθεμία στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στον πνεύμονα σε ανθρώπους που κάπνιζαν πολύ στο παρόν ή στο παρελθόν.

Περισσότεροι από 5.000 από τους καπνιστές στη δοκιμή, σχεδόν 10%,  είχαν επίσης διαβήτη.
Συμμετέχοντες με διαβήτη έτειναν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, καπνιστές και να ζυγίζουν περισσότερο από όσους δεν είχαν διαβήτη, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο στον πνεύμονα, από άλλους καρκίνους και από οποιοδήποτε αίτιο.

Κατά τη διάρκεια 7 ετών, σχεδόν 4.000 συμμετέχοντες πέθαναν, περιλαμβανομένων περισσότερων των 1.000 από καρκίνο στον πνεύμονα και περισσότερων των 800 από άλλα είδη καρκίνου.

Ο Zonszein δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν.

Γνωρίζουμε, είπε, ότι το κάπνισμα δεν είναι καλό για ασθενείς με διαβήτη και καρδιοπάθεια και προσδιαθέτει ανθρώπους σε πρόωρο θάνατο από καρκίνο στον πνεύμονα ή σε αναπηρία από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο Radiological Society of North America, στο Σικάγο.

 

 

Πηγές:
Συνέδριο Radiological Society of North America

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management