Ένας παιδίατρος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τα παιδιά να προσαρμοστούν όταν οι γονείς τους χωρίσουν, αναφέρει νέα έκθεση της American Academy of Pediatrics.

Η ερευνήτρια Dr. Carol Weitzman, δήλωσε ότι ο παιδίατρος μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν τις αντιδράσεις των παιδιών τους στο χωρισμό ή στο διαζύγιο.

Οι αντιδράσεις ποικίλλουν, με βάση την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης. Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να απαντούν στις ερωτήσεις των παιδιών τους με ειλικρίνεια και να τους επιτρέπουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Η έκθεση ανέφερε ότι παιδιά ανύπαντρων γονέων που χωρίζουν έχουν τις ίδιες προκλήσεις και χρειάζονται την ίδια στήριξη με αυτά των οποίων οι γονείς παίρνουν διαζύγιο. Ένας παιδίατρος μπορεί να βοηθήσει περισσότερο διατηρώντας ουδέτερες σχέσεις με τους δυο γονείς και συμβουλεύοντάς τους πότε χρειάζεται παρέμβαση, ανέφερε η έκθεση.

Παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο που ανταποκρίνονται τα παιδιά είναι το ταπεραμέντο, η ικανότητα των γονέων να εστιάζουν στις ανάγκες και τα συναισθήματα των παιδιών και η σχέση παιδιών-γονέων  πριν και μετά τον χωρισμό.

Τα συναισθήματα των παιδιών, οι συμπεριφορές και οι ανάγκες τους είναι πιθανόν να αλλάξουν καθώς μεγαλώνουν. Στις πιθανές προκλήσεις όσον αφορά την προσαρμογή, περιλαμβάνονται αλλαγές στη συμφωνία για την κηδεμονία, προσαρμογή σε πατριούς και προσωπική ζωή των γονέων με νέους συντρόφους.

Ο Dr. Michael Yogman, δήλωσε ότι η ρουτίνα των παιδιών, όπως το σχολείο οι εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και η επαφή τους με φίλους και την οικογένεια θα μπορούσε να παραμένει όσο φυσιολογική και αμετάβλητη γίνεται.

Πρόσθεσε, ότι τα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προκάλεσαν αυτά το διαζύγιο και να λάβουν απαντήσεις με ειλικρίνεια στο επίπεδο που αυτά μπορούν να κατανοήσουν.

Αν είναι αναγκαίο, οι παιδίατροι θα πρέπει να παραπέμπουν τις οικογένειες σε ειδικούς ψυχικής υγείας και ειδικούς στο διαζύγιο, αναφέρει η  έκθεση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.

 

Πηγές:
Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας