Η χρήση αντιψυχωσικών σκευασμάτων συνδέεται με 60% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε ανθρώπους με νόσο Alzheimer, έδειξε πρόσφατη έρευνα του University of Eastern Finland.

Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στην έναρξη της χρήσης του φαρμάκου και παρέμεινε αυξημένος στη μακροχρόνια χρήση. Χρήση δυο ή περισσότερων αντιψυχωσικών ταυτόχρονα συνδεόταν με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τη μονοθεραπεία.

Η έρευνα συνέκρινε τον κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων αντιψυχωσικών. Η αλοπεριδόλη συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και η χρήση υψηλοτέρων δόσεων αλοπεριδόλης και ρισπεραδόνης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με χρήση χαμηλής δόσης ρισπεριδόνης.

Η σχέση χρήσης αντιψυχωσικών με τη θνησιμότητα ερευνήθηκε στη μελέτη MEDALZ, που περιλάμβανε ανθρώπους που διαγνώστηκαν με νόσο Alzheimer μεταξύ 2005 και 2011.

Από τους 57.755 ανθρώπους, ποσοστό 27% άρχισε τη χρήση αντιψυχωσικών κατά τη διάρκεια της έρευνας.  

Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με αυτά πολλών προηγούμενων ερευνών. Η νέα έρευνα παρέχει  καινούργιες γνώσεις για τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά τη μακροχρόνια χρήση και κατά την ταυτόχρονη χρήση 2 ή περισσότερων αντιψυχωσικών.

Η έρευνα επιβεβαιώνει τρέχουσες συστάσεις ότι τα αντιψυχωσικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις προβλημάτων συμπεριφοράς από την άνοια, όπως επιθετικότητα, και ότι η διάρκεια χρήσης θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Επιπλέον συνιστώνται οι χαμηλότερες αποτελεσματικές δόσεις, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χρήση 2 ή περισσότερων αντιψυχωσικών.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease.

Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση