Αντιοξειδωτικό που περιέχεται στο μητρικό γάλα και στο ακτινίδιο μπορεί ενδεχομένως να προλάβει τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος σε ποντικούς, σε πειράματα στο εργαστήριο.

Ερευνητές του University of Colorado Anschutz Medical Campus, έδωσαν στα πειραματόζωα PQQ, αντιοξειδωτικό που περιέχεται σε πολλές τροφές, όπως σόγια, ακτινίδιο, παπάγια, καθώς και στο μητρικό γάλα.

Η Karen Jonscher, του CU Anschutz, δήλωσε ότι σε ποντικούς, όταν δόθηκε σε παχύσαρκες μητέρες κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, φάνηκε να προστατεύει τα παιδιά τους από συμπτώματα λιπώδους ήπατος που οδηγεί στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος στην αρχή της ενήλικης ζωής.

Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν αντιοξειδωτικό που χορηγείται στις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού θα μπορούσε να εμποδίσει την εμφάνιση μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος στα παιδιά.

Ερευνητές χορήγησαν σε ενήλικες ποντικούς είτε διατροφή δυτικού τύπου με πολλά λιπαρά, σάκχαρα και χοληστερίνη, είτε υγιεινή διατροφή, ενώ έδωσαν και στις δυο ομάδες την ουσία PQQ στο νερό τους.

Τα παιδιά τους ακολούθησαν επίσης τα δυο είδη διατροφής για διάστημα 20 εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ το PQQ δεν άλλαξε την αύξηση βάρους, μείωσε το λίπος στο ήπαρ, ακόμα και πριν τη γέννηση των ποντικών.

Η ουσία μείωσε επίσης τη φλεγμονή στο ήπαρ, ποντικών που ακολούθησαν τη δυτικού τύπου διατροφή και προστάτευσε τα ενήλικα ποντίκια από το λιπώδες ήπαρ ακόμα και όταν σταμάτησε η χορήγησή της μετά από 3 εβδομάδες, όταν τελείωσε ο θηλασμός.

Το αντιοξειδωτικό δρα επηρεάζοντας οδούς που είναι σημαντικές για την πρώιμη έναρξη νόσων που συνδέονται με τη μητρική παχυσαρκία, τη διατροφή με πολλά λιπαρά και τη φλεγμονή.

Ενδεχομένως, η συμπλήρωση της διατροφής των παχύσαρκων εγκύων με PQQ, το οποίο έχει φανεί ασφαλές σε αρκετές έρευνες σε ανθρώπους θα είναι θεραπευτικός στόχος που αξίζει να μελετηθεί περισσότερο στη μάχη της μείωσης του κινδύνου μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος στα μωρά, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology.

 

Πηγές:
Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις