Από τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό “British Journal of Obstetrics and Gynaecology”, προκύπτει ότι πιο ευάλωτες είναι οι ηλικιακές ομάδες 55 έως 64 ετών, καθώς και νεώτερες γυναίκες 16 έως 24 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στον πόνο που βιώνουν οι γυναίκες στο σεξ με το άγχος, την εμμηνόπαυση και τη συναισθηματική σύνδεση. Δεν βρέθηκε, δε, σχέση μεταξύ του πόνου και της συχνότητας των επαφών.

“Οι επαγγελματίες της Υγείας επικεντρώνονται συνήθως στην αναζήτηση αιτίων για την εκδήλωση του πόνου, όπως η ενδομητρίωση και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά η παρούσα έρευνα δείχνει πως πρέπει να αναζητούνται περαιτέρω αίτια”, σχολίασε η εκ των συντακτών της μελέτης Kirstin Mitchell.

Για τις νεώτερες γυναίκες με επώδυνο σεξ, η δρ Mitchell επεσήμανε την αξία της πρόληψης. Είπε πως πρέπει να αναδειχθεί η σεξουαλική αγωγή στο σχολείο και να δοθεί έμφαση στο να μιλάμε για το τι μάς αρέσει και τι όχι.

Ευρήματα

Η ομάδα περιέλαβε στο δείγμα της 7.000 Βρετανίδες. Διαπίστωσαν ότι το 7,5% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών 16 έως 74 ετών, ανέφεραν ότι το περασμένο έτος είχαν πόνο στο σεξ, που διήρκεσε τρεις μήνες ή περισσότερο.

Το 62% των γυναικών ανέφεραν πως δεν είχαν ενδιαφέρον για το σεξ, το 40% ότι δεν το απολάμβαναν και το 25% ότι δεν παρουσίασαν έντονο ενθουσιασμό ή εγρήγορση κατά τη διάρκεια του σεξ.

Οι επιστήμονες αποδίδουν το επώδυνο σεξ σε παράγοντες όπως η ψυχική υγεία, η κατάθλιψη, η κακή υγεία και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι δεν υπάρχει σχέση με τη γενική ευτυχία που νιώθει μία γυναίκα στη σχέση και στο σεξ. Εντόπισε, ωστόσο, ισχυρή σχέση με την ύπαρξη διαφορετικών επιπέδων ενδιαφέροντος για το σεξ, την απουσία συναισθηματικής σύνδεσης και διαφορές στις σεξουαλικές προτιμήσεις.

Στις γυναίκες που βιώνουν επώδυνο σεξ, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ολιστική θεραπεία από επαγγελματίες Υγείας.

Πηγές:
British Journal of Obstetrics and Gynaecology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;