Όποιος συζητήσει με μία γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, είναι πιθανό να ακούσει παράπονα για εξάψεις και για αδυναμία απώλειας βάρους, ειδικά του λίπους της κοιλιάς.

Μια νέα μελέτη δείχνει πως η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους και τον έλεγχο ενοχλητικά συμπτώματα όπως εξάψεις, ακόμα και σε γυναίκες που στο παρελθόν είχαν έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην έκδοση "The North American Menopause Society" (NAMS).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση προκαλούν συνήθως μία σειρά από προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, τα οποία μειώνουν την συνολική ποιότητα ζωής μίας γυναίκας.

Το άρθρο που φέρει τον τίτλο "Η βελτίωση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής, της καρδιομεταβολικής υγείας και φυσικής κατάστασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες", βασίζεται στη μελέτη 234 Ισπανίδων, ηλικιας 45 έως 64 ετών, οι οποίες βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση.

Το σύνολο των γυναικών, που είχαν επί τουλάχιστον 12 μήνες καθιστική ζωή, εντάχθηκαν σε ένα επιτηρούμενο πρόγραμμα άσκησης 20 εβδομάδων.

Μετά την παρέμβαση αυτή, οι συμμετέχουσες παρουσίασαν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών βελτιώσεων στην καρδιαγγειακή υγεία και στην ευελιξία τους.

Επιπλέον, πέτυχαν μικρή αλλά σημαντική μείωση του δείκτη μάζας σώματος, ενώ οι εξάψεις τους εμφάνισαν μία αποτελεσματική διαχείριση.

Ορμόνες

Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό νέο για τις γυναίκες που είναι απρόθυμες να χρησιμοποιήσουν τις ορμόνες για να διαχειριστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και αναζητούν ασφαλής, αλλά αποτελεσματικές μη φαρμακολογικές επιλογές χωρίς αρνητικές συνέπειες.

"Αυξανόμενες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως ένας δραστήριος δραστήριος τρόπος ζωής, με τακτική άσκηση, βελτιώνει την υγεία, την ποιότητα ζωής στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες", σχολιάζει η δρ JoAnn Pinkerton.

"Τεκμηριωμένα στοιχεία έδειξαν λιγότερες εξάψεις και βελτίωση της διάθεσης και πως συνολικά, οι γυναίκες αισθάνονται καλύτερα, ενώ οι κίνδυνοι για την υγεία τους μειώνονται".

Πηγές:
The North American Menopause Society

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας