Για παράδειγμα η συγκεκριμένη βιταμίνη συνδέεται με την υγεία των οστών, καθώς δίχως αυτήν ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο.Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια ή ο καρκίνος, ωθώντας πολλούς άνδρες και γυναίκες στην αναζήτηση των ανάλογων συμπληρωμάτων.

Επίσης, παλαιότερες έρευνες είχαν κάνει λόγο για πιθανή σχέση ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης D και την εξασθένηση της μνήμης.Η πρόσληψη της βιταμίνης D από τον οργανισμό συνδέεται και με την εμφάνιση συμπτωμάτων γεροντικής άνοιας, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τα ερευνητικά πορίσματα οι άνθρωποι με σημαντική έλλειψη σε βιταμίνη D έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Τέλος, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η ανεπάρκειά της παίζει ρόλο στο άσθμα, στον τύπου 2 διαβήτη, στα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καθώς και σε νευροψυχολογικές διαταραχές.

Η βιταμίνη D περιέχεται σε πολλές τροφές με "καλά λίπη", όπως τα ψάρια, ενώ η απορρόφησή της από τον οργανισμό απαιτεί φως, δηλαδή ήλιο. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που εμποδίζουν την απόκτηση υγιών επιπέδων βιταμίνης D. Ο πιο σημαντικός είναι το χρώμα του δέρματος.

Όσο πιο σκουρόχρωμο είναι εκ φύσεως το δέρμα τόσο λιγότερη προβιταμίνη D παράγει. Ρόλο παίζει επίσης η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Στις βορειότερες περιοχές όπου ο ήλιος είναι πιο "αδύναμος" παρατηρείται μεγαλύτερη ανεπάρκεια βιταμίνης D. Επειδή εξάλλου η βιταμίνη D αποθηκεύεται στο σωματικό λίπος, η δραματική αύξηση της παχυσαρκίας είχε ως συνέπεια να ελαττωθεί κατακόρυφα η ποσότητα της βιταμίνης D στον ορό του αίματος και από εκεί στους άλλους ιστούς.

Πηγές:
Premium Παρατηρητής

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;