Ασθενείς με χρόνιο πόνο και όσοι ακολουθούν θεραπεία για την ψυχική τους υγεία μάλλον θα στραφούν στην κάνναβη αντί των οπιοειδών φαρμάκων τους, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της British Columbia.

“Η μελέτη είναι μία από τις πρώτες για την παρακολούθηση των επιλογών από τους ασθενείς σχετικά με την ιατρική χρήση κάνναβης, με δεδομένο πως κάτι τέτοιο έχει επιτραπεί με νόμο. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι συμμετέχοντες είχαν άδεια για πρόσβαση στη θεραπευτική κάνναβη, εκτός από τα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους”, σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Zach Walsh, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 250 ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονταν σε θεραπεία για παθήσεις, όπως χρόνιος πόνος, ψυχική υγεία και γαστρεντερικά προβλήματα.

Συνολικά, το 63% των ερωτηθέντων ανέφεραν χρήση κάνναβης αντί των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους, τα οποία ήταν οπιοειδή (για την αντιμετώπιση του πόνου), βενζοδιαζεπίνες (ηρεμιστικά) και αντικαταθλιπτικά χάπια.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Philippe Lucas, αντιπρόεδρος ενός φορέα με ομοσπονδιακή εξουσιοδότηση παραγωγής ιατρικής κάνναβης. Ο Lucas σημειώνει πως οι κύριοι λόγοι για τη μετάβαση στην κάνναβη από τα κλασσικά φάρμακα οφείλεται στις μειωμένες παρενέργειες, την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων και μια αίσθηση ότι η κάνναβη είναι ασφαλέστερη από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ο Walsh τονίζει πως η κάνναβη μπορεί να διαδραματίσει έναν σοβαρό ρόλο στην αντιμετώπιση της προβληματικής χρήσης φαρμακευτικών προϊόντων, όπως τα οπιοειδή.

Το 2001, ο Καναδάς έγινε μια από τις πρώτες χώρες όπου αναπτύχθηκε πρόγραμμα, με το οποίο επιτράπηκε η πρόσβαση στην κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς.

Μονάδες

Από τον Αύγουστο του 2016, περισσότερα από 30 ομοσπονδιακά εξουσιοδοτημένες μονάδες παραγωγής κάνναβης παρείχαν προϊόν σε περισσότερους από 65.000 ασθενείς.

“Η περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πόσο καλά αποδίδει η κάνναβη σε σύγκριση με τις αποδεκτές θεραπείες πρώτης γραμμής είναι δικαιολογημένη”, αναφέρει ο Walsh, για να σημειώσει:

“Η μακροχρόνια έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις από την υποκατάσταση με κάνναβη στην ποιότητα της ζωής του ασθενούς βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης