Επιστήμονες από τη Δανία ανακάλυψαν πως τα παιδιά των γυναικών με ιστορικό διαβήτη κύησης έχουν αλλοιωμένα λιποκύτταρα στο σώμα τους και αυτό αυξάνει μακροπρόθεσμα την πιθανότητα μεταβολικών νοσημάτων, στα οποία περιλαμβάνεται η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι τα μωρά των διαβητικών εγκύων εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στη μήτρα και έτσι παρουσιάζουν εμβρυϊκή υπεργλυκαιμία. Η κατάσταση αυτή "επηρεάζει τα βλαστοκύτταρα των λιπωδών κυττάρων και οι αλλοιώσεις που αναπτύσσουν μπορούν να ανιχνευθούν πολλά χρόνια αργότερα", δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Ninna Schioler Hansen, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία.

Κυτταρολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι οι ενήλικοι απόγονοι γυναικών οι οποίες είχαν διαβήτη κύησης, διαθέτουν πιο μεγάλα λιποκύτταρα και υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης. Η λεπτίνη είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα και επηρεάζει την όρεξη.

"Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη ότι η έγκυος πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να επαναφέρει στο φυσιολογικό το σάκχαρό της και να μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο αγέννητο μωρό της", είπε η Dr. Hansen.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, πραγματοποιήθηκε σε 206 εθελόντριες, άλλες από τις οποίες ήταν μητέρες με διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη, άλλες εκδήλωσαν διαβήτη στη διάρκειά της και άλλες δεν παρουσίασαν ποτέ διαβήτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ενήλικοι απόγονοι των γυναικών με διαβήτη κύησης είχαν "ουσιώδεις διαφοροποιήσεις" στο μέγεθος των λιποκυττάρων τους, στην ικανότητά τους να αποθηκεύουν λίπος και στην επεξεργασία της λεπτίνης από τον οργανισμό τους.

Πηγές:
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου