Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αναστραφεί σε 4 μήνες με συνδυασμό υγιεινής διατροφής, άσκησης και εντατικής αγωγής, αναφέρει νέα έρευνα

Η Natalia McInnes, του McMaster University and Hamilton Health Sciences, του Οντάριο, δήλωσε ότι με συνδυασμό φαρμάκων, ινσουλίνης και αλλαγών στον τρόπο ζωής για την εντατική αντιμετώπιση, για 2-4 μήνες, ανακάλυψαν ότι μέχρι το 40% των συμμετεχόντων είχαν ύφεση για 3 μήνες μετά τη διακοπή των φαρμάκων.

Τα ευρήματα στηρίζουν την υπόθεση ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αναστραφεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, όχι μόνο με βαριατρική χειρουργική αλλά με ιατρικές προσεγγίσεις.

83 άνθρωποι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες.

Δυο από αυτές υποβλήθηκαν σε εντατική μεταβολική παρέμβαση ενώ τους δόθηκε σχέδιο άσκησης και γευμάτων για να μειώσουν την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων κατά 500 έως 750 θερμίδες την ημέρα.

Μια ομάδα υποβλήθηκε στην παρέμβαση για 8 εβδομάδες, ενώ η άλλη αντιμετωπίστηκε εντατικά για 16 εβδομάδες.

Μετά την παρέμβαση, άνθρωποι στις 2 ομάδες σταμάτησαν τη λήψη φαρμάκων για το διαβήτη και συνέχισαν με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι 2 ομάδες παρέμβασης συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 3 μήνες μετά το τέλος της παρέμβασης, 1 από τους 27 ανθρώπους στην ομάδα παρέμβασης 16 εβδομάδων είχε τα κριτήρια του HbA1C για ύφεση του διαβήτη σε σύγκριση με 4 στους 28 ανθρώπους της άλλης ομάδας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

Πηγές:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς