"Οι προσπάθειες καταπολέμησης της παχυσαρκίας πρέπει να αρχίζουν από μικρή ηλικία για να αποτραπεί ο μελλοντικός κίνδυνος σοβαρής ηπατοπάθειας", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Hannes Hagstrom, από το Center for Digestive Diseases του Karolinska University Hospital στη Στοκχόλμη.

Η παχυσαρκία συνδέεται με τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι που προκαλεί μια πάθηση που λέγεται μη - αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος (ΜΑΛΝΗ). Η ασθένεια αυτή αποτελεί κύρια αιτία κίρρωσης και συχνή ένδειξη για μεταμόσχευση ήπατος, εξηγούν οι Σουηδοί επιστήμονες.

Η συσχέτιση της ΜΑΛΝΗ με τον ηπατικό καρκίνο είναι ένας πρόσθετος λόγος ανησυχίας, προσθέτουν.

Όπως γράφουν στο περιοδικό Gut, εξέτασαν στοιχεία από πάνω από 1,2 εκατομμύριο Σουηδούς οι οποίοι είχαν πάει φαντάροι μεταξύ 1969 και 1996, και τους οποίους παρακολούθησαν επί σειρά ετών, μέχρι και το 2012.

Στη διάρκεια των δεκαετιών που μεσολάβησαν, 5.300 από αυτούς εκδήλωσαν σοβαρή ηπατοπάθεια και 251 από αυτούς ηπατικό καρκίνο.

Συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, όσοι ήταν υπέρβαροι όταν πήγαν φαντάροι είχαν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής ηπατοπάθειας αργότερα στη ζωή τους και όσοι ήταν παχύσαρκοι είχαν διπλάσιο κίνδυνο.

Όσοι όμως ήταν παχύσαρκοι και παρουσίασαν τύπου 2 διαβήτη (είναι η μορφή που συνδέεται με την παχυσαρκία) είχαν τριπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν και σοβαρό πρόβλημα στο συκώτι.

Επειδή τα κρούσματα και η σοβαρότητα της παχυσαρκίας αυξάνονται διαρκώς, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πλανήτης σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστια αύξηση των κρουσμάτων σοβαρής ηπατοπάθειας και ηπατικού καρκίνου.

 

Πηγές:
Gut

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα