Ηλικιωμένοι Αμερικανοί που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν υψηλά ποσοστά εξετάσεων κολονοσκόπησης για καρκίνο στο παχύ έντερο αλλά οι περισσότεροι έχουν μικρό όφελος από την εξέταση.

Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν υψηλά επίπεδα θνησιμότητας, επομένως η εξέταση ρουτίνας με κολονοσκόπηση δεν βελτιώνει την επιβίωση για τους περισσότερους που δεν έχουν τις προδιάγραφες για μεταμόσχευση.

Επομένως οι παραπάνω ασθενείς με περιορισμένο προσδόκιμο ζωής και όχι συμπτώματα καρκίνου στο παχύ έντερο δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τη νόσο, λέει η American Society of Nephrology.

Ο Dr. Christopher Carlos, του University of California, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά την πρόγνωση των ασθενών και να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα να ωφεληθούν πριν την παραγγελία εξετάσεων.

Ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία περισσότερων των 469.000 ασφαλισμένων. Ήταν 50 ετών και άνω. Είχαν αρχίσει αιμοκάθαρση μεταξύ 2007 και 2012.

Σε διάστημα 1,5 έπους κατά μέσον όρ,ο σχεδόν το 12% των ασθενών υποβλήθηκε σε κολονοσκόπηση.

Οι πιο υγιείς ασθενείς ήταν 1,5 φορές πιο πιθανό να έχουν εξεταστεί σε σχέση με τους λιγότερο υγιείς. Όσοι ήταν πιο πιθανό να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού ήταν 1,7 φορές πιο πιθανό να εξεταστούν σε σχέση με όσους ήταν λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Society of Nephrology.

Πηγές:
Journal of the American Society of Nephrology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας