Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με διαβήτη κύησης οι οποίες έπιναν αναψυκτικά διαίτης στην εγκυμοσύνη ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην ηλικία των 7 ετών.

Η έρευνα, του NIH, ανέλυσε στοιχεία περισσότερων των 900 γυναικών με διαβήτη κύησης στη Δανία, από το 1996 έως το 2002, οι οποίες έλαβαν μέρος στο Danish National Birth Cohort. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τις τροφές που κατανάλωναν την 25η εβδομάδα κύησης.

Περίπου το 9% των γυναικών που έλαβαν μέρος ανέφερε ότι κατανάλωνε τουλάχιστον ένα αναψυκτικό διαίτης την ημέρα και τα παιδιά τους ήταν 60% πιο πιθανό να έχουν υψηλό βάρος στη γέννηση σε σύγκριση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης στην εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητες συνέλεξαν στοιχεία για το βάρος των παιδιών στη γέννηση και στην ηλικία των 7 ετών και ανακάλυψαν ότι παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με διαβήτη κύησης και που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό διαίτης την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην ηλικία των 7 ετών σε σχέση με παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με διαβήτη της κύησης που έπιναν νερό στην εγκυμοσύνη.

Η Cuilin Zhang, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά στην εγκυμοσύνη δεν είναι πιθανό να είναι καλύτερα όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου για κατοπινή παχυσαρκία στην παιδική ηλικία, σε σχέση με ροφήματα με ζάχαρη.

Οι ερευνητες παρατήρησαν επίσης ότι παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που έπιναν νερό αντί για σακχαρούχα ροφήματα ήταν λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 7 ετών.

Δεν υπήρχαν πλεονεκτήματα στην κατανάλωση ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά σε σχέση με τα σακχαρούχα ροφήματα, στην κύηση.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι γυναίκες που υποκατέστησαν τα σακχαρούχα ροφήματα με νερό μείωσαν τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας στην ηλικία των 7 ετών κατά 17%.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International journal of epidemiology.

Πηγές:
International journal of epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο