Ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες και άντρες επηρεάζονται διαφορετικά από την κατάθλιψη.

Η έρευνα αναφέρει ότι η πάθηση έχει διαφορετική επίδραση στην εγκεφαλική δραστηριότητα των 2 φύλων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Όταν ερευνητές εξέθεσαν τους εφήβους με κατάθλιψη σε χαρούμενες ή λυπημένες λέξεις και απεικόνισαν τον εγκέφαλό τους ανακάλυψαν ότι η κατάθλιψη είχε διαφορετική επίδραση στην εγκεφαλική δραστηριότητα αντρών και γυναικών σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι έφηβα αγόρια και κορίτσια θα μπορούσαν να περνούν διαφορετικά την κατάθλιψη και αγωγές ανάλογα με το φύλο θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμες στους εφήβους.

Μέχρι την ηλικία των 15 ετών τα κορίτσια έχουν διπλάσιες πιθανότητες για κατάθλιψη σε σχέση με τα αγόρια.

Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες για αυτό, όπως φτωχή εικόνα σώματος, ορμονικές διακυμάνσεις και γενετικοί παράγοντες, καθώς τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κληρονομική κατάθλιψη.

Ωστόσο οι διαφορές μεταξύ των φύλων δεν αφορούν μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης αλλά και τον τρόπο εκδήλωσης της νόσου, καθώς και των συνεπειών.

Η Jie-Yu Chuang, του University of Cambridge, δήλωσε ότι οι άντρες έχουν την τάση να υποφέρουν από επίμονη κατάθλιψη ενώ η νόσος στις γυναίκες τείνει να είναι σε επεισόδια. Σε σύγκριση με τις γυναίκες, άντρες με κατάθλιψη είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από την κατάθλιψη, όπως χρήση ουσιών και αυτοκτονία.

 

Πηγές:
Frontiers in Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα