Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μαγνητικοί παλμοί υψηλής συχνότητας μπορούν να βελτιώσουν τις ακουστικές παραισθήσεις που έχουν πολλοί ασθενείς με σχιζοφρένεια.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) και εντόπισε την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην πάθηση, σε ορισμένους ασθενείς.

Η Sonia Dollfus, του Centre Hospitalier Universitaire de Caen, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη ελεγχόμενη δοκιμή που καθορίζει με ακρίβεια μια ανατομικά εντοπισμένη εγκεφαλική περιοχή όπου μαγνητικοί παλμοί υψηλής συχνότητας μπορούν να βελτιώσουν τις ακουστικές παραισθήσεις.

Η Διακρανιακή μαγνητική διέγερση, που χρησιμοποιεί μαγνητικούς παλμούς στον εγκέφαλο έχει υποδειχτεί ως πιθανός τρόπος αντιμετώπισης των φωνών που ακούει ο ασθενής.

Ωστόσο υπάρχει έλλειψη ελεγχόμενων δοκιμών που να δείχνουν ότι η Διακρανιακή μαγνητική διέγερση δρα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ακουστικών παραισθήσεων.

Οι ερευνητές επέλεξαν μικρή ομάδα ασθενών που έλαβαν ενεργή θεραπεία Διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, ενώ υπήρχε και ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από τους ασθενείς με το Auditory Hallucinations Rating Scale που αποκάλυψε τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία που άκουγαν.

Οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν έλαβαν σειρά μαγνητικών παλμών υψηλής συχνότητας 20 Hz σε 2 συνεδρίες την ημέρα, για δυο ημέρες.

Χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία, οι παλμοί στοχεύθηκαν σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου στον κροταφικό φλοιό, που σχετίζεται με τη γλώσσα. Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν μετά από 2 εβδομάδες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 34,6% των ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με Διακρανιακή μαγνητική διέγερση εμφάνισε σημαντική ανταπόκριση, ενώ μόνο το 9,1% των ασθενών στην άλλη ομάδα ανταποκρίθηκε.

Πηγές:
European College of Neuropsychopharmacology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού