Τα μαθήματα τέχνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν φοιτητές ιατρικής να βελτιώσουν σημαντικά την κλινική παρατήρηση και τις ικανότητες επαγγελματικής ανάπτυξης, αναφέρτε νέα έρευνα.

Οι ικανότητες παρατήρησης είναι αναγκαίο συστατικό της ιατρικής εκπαίδευσης καθώς βοηθούν στην εξέταση και τη διάγνωση.

Αρκετές έρευνες έδειξαν ανεπάρκειες στην περιοχή, σε εκπαιδευομένους και γιατρούς.

Ερευνητές του University of Pennsylvania και του Children's Hospital of Philadelphia εστίασαν στις οπτικές τέχνες για να εξετάσουν αν η εκπαίδευση στην παρατήρηση έργων τέχνης όπως και στην περιγραφή και επεξήγηση θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην ιατρική εκπαίδευση.

Οι ερευνητές είδαν σημαντική βελτίωση στις ικανότητες παρατήρησης σε φοιτητές που έκαναν μάθημα παρατήρησης τέχνης και έδειξαν ότι η τέχνη θα μπορούσε να διδάξει στους φοιτητές της ιατρικής να είναι καλύτεροι κλινικοί παρατηρητές.

Η Ζaclyn Gurwin του University of Pennsylvania δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά δείχνοντας ότι η εκπαίδευση παρατήρησης έργων τέχνης μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητες παρατήρησης γιατρών.

Η Gurwin, πιστεύει ότι οι βελτιωμένες ικανότητες παρατήρησης από αυτή την εκπαίδευση θα μεταφραστούν σε βελτιωμένη κλινική αποτελεσματικότητα, ενσυναίσθηση και τελικά θα κάνει καλύτερους γιατρούς (και οφθαλμιάτρους).

Τριανταέξι πρωτοετείς φοιτητές ιατρικής χωρίστηκαν τυχαία είτε σε ομάδα ελέγχου είτε να παρακολουθήσουν  6 μαθήματα παρατήρησης έργων τέχνης, διάρκειας 1,5 ώρας.

Τα μαθήματα έγιναν με τη μέθοδο "Artful Thinking", που εστιάζει στη ενδοσκόπηση και στην παρατήρηση πριν την επεξήγηση.

Σε ερωτηματολόγιο μετά την έρευνα, φοιτητές που έλαβαν την εκπαίδευση έδειξαν ότι ήδη είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν τις ικανότητες που χρησιμοποιούσαν στα μαθήματα παρατήρησης έργων τέχνης με κλινικώς σημαντικό τρόπο ως πρωτοετείς.

Επίσης είχαν βελτίωση στην ενσυναίσθηση και στην αναγνώριση συναισθημάτων.

Τα σκορ των τεστ δεν είχαν σημαντική διαφορά μεταξύ της ομάδας ελέγχου και των μαθητών που έκαναν τα μαθήματα τέχνης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ophthalmology.

 

Πηγές:
Ophthalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;