Πολύ λίγα αντιβιοτικά βρίσκονται σε εξέλιξη για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση της αντίστασης σε αυτά, η οποία είναι υπεύθυνη για την άνοδο των λοιμώξεων, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μεταξύ των ανησυχητικών ασθενειών που αυξάνονται και εξαπλώνονται είναι η φυματίωση (TB) ανθεκτική σε πολλαπλά φάρμακα, η οποία απαιτεί θεραπεία που διαρκεί μεταξύ εννέα και 20 μηνών. Υπάρχουν 250.000 θάνατοι ετησίως από  φυματίωση και μόνο το 52% των ασθενών παγκοσμίως αντιμετωπίζονται επιτυχώς. Αλλά μόνο δύο νέα αντιβιοτικά για την ασθένεια έχουν φτάσει στην αγορά σε 70 χρόνια.

O Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής της Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι  "Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη για λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, διαφορετικά θα αναγκασθούμε να γυρίσουμε πίσω σε μια εποχή που οι άνθρωποι φοβούνται για τις κοινές λοιμώξεις και διακινδυνεύουν τη ζωή τους από μικρές χειρουργικές επεμβάσεις".

Μολονότι υπάρχουν 51 νέα αντιβιοτικά και βιολογικά φάρμακα   σε εξέλιξη και πάλι δεν είναι αρκετά λόγω του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για να εγκριθούν φάρμακα και να διατεθούν στην αγορά , ενώ κάποια από τα φάρμακα αυτά δεν θα λειτουργήσουν.

"Δεδομένων των μέσων επιπέδων επιτυχίας και των χρόνων ανάπτυξης στο παρελθόν, ο σημερινός αγωγός αντιβιοτικών και βιολογικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίπου 10 νέες εγκρίσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια", αναφέρει η έκθεση. "Ωστόσο, αυτές οι νέες θεραπείες θα προσθέσουν ελάχιστα στο ήδη υπάρχον οπλοστάσιο και δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της επικείμενης απειλής της μικροβιακής αντοχής", αναφέρει η έκθεση. 

Μεταξύ όλων αυτών των υποψήφιων φαρμάκων, μόνο οκτώ κατηγοριοποιούνται από τον ΠΟΥ ως καινοτόμες θεραπείες που θα προσθέσουν αξία στο σημερινό οπλοστάσιο αντιβιοτικής θεραπείας. Τα υπόλοιπα είναι μόνο τροποποιήσεις φαρμάκων που ήδη υπάρχουν.

Πηγές:
ΠΟΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]