Ερευνητές ανακάλυψαν νέο τρόπο καταπολέμησης του καρκίνου, μειώνοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό.

Ανακάλυψαν τρόπο στόχευσης ενός ενζύμου που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του όγκου και ανέπτυξαν φάρμακο που καταστέλλει με επιτυχία την ανάπτυξη του όγκου στο μελάνωμα και στον καρκίνο του παγκρέατος και του παχέος εντέρου, σε ποντικούς.

Στόχος είναι το ένζυμο PPT1, που ελέγχει την πρωτεΐνη mTOR, σημαντικό ρυθμιστή ανάπτυξης στα καρκινικά κύτταρα, καθώς και τη διαδικασία της αυτοφαγίας, μηχανισμού αντίστασης που επιτρέπει την επιβίωση των κυττάρων όταν βρίσκονται υπό επίθεση διασπώντας άχρηστα μέρη και ανακυκλώνοντάς τα για να μείνουν ζωντανά.

Πολλά φάρμακα που στοχεύουν την mTOR έχουν εγκριθεί από τον FDA αλλά η στόχευση με τους διαθέσιμους αναστολείς ενεργοποιούν τα αυτοφάγα κάνοντας τον όγκο ανθεκτικό.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι η mTOR και η αυτοφαγία δεν αντιτίθενται το ένα στο άλλο όπως νόμιζαν ειδικοί μέχρι τώρα. Είναι συμπληρωματικά επειδή η αυτοφαγία παρέχει τις θρεπτικές ουσίες που επιτρέπουν στη mTOR να διευθύνει την ανάπτυξη, ενώ η mTOR κλείνει την αυτοφαγία όταν δεν χρειάζονται οι θρεπτικές ουσίες, δήλωσε ο Ravi Amaravadi, του University of Pennsylvania in the US.

Αυτή η yin και yang σχέση λαμβάνει χώρα σε μέρος του κυττάρου που ονομάζεται λυσόσωμα.

Ο Amaravadi δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι η αυτοφαγία είναι σημαντικός μηχανισμός για την ανθεκτικότητα του καρκίνου αλλά υπάρχουν λίγοι τρόποι να τη μπλοκάρουμε. Πρόκειται για την πρώτη στοχευμένη προσέγγιση καταστολής του λυσοσώματος για να μπλοκαριστεί η αυτοφαγία.

Πηγές:
Cancer Discovery

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]