Ενώ η υπέρταση μπορεί να είναι επικίνδυνη, η υπόταση επίσης μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής.

Οι γιατροί από καιρό γνωρίζουν ότι στον μέσο άνθρωπο η αρτηριακή πίεση αυξάνεται από την παιδική ηλικία στη μέση, αλλά νέα έρευνα προειδοποίησε ότι η μείωση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των ηλικιωμένων είναι ενδεικτική πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αρτηριακή πίεση σταδιακά αρχίζει να μειώνεται περίπου 14 χρόνια πριν το θάνατο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 46.634 Βρετανών που πέθαναν σε ηλικία 60 ετών και άνω αποκαλύπτοντας ότι πτώσεις στην  αρτηριακή πίεση ήταν παρούσες όχι μόνο σε όσους είχαν υπέρταση  αλλά και σε όσους δεν είχαν διαγνωστεί με την πάθηση.

Το μέγεθος του δείγματος περιέλαβε ανθρώπους που ήταν υγιείς, καθώς και ανθρώπους με παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια ή η άνοια.

Τα ευρήματα, ωστόσο, δεν υποδεικνύουν ότι η υπέρταση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε μεγάλη ηλικία ή ότι όσοι έχουν διαγνωστεί με υπέρταση θα πρέπει να διακόποτυν τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Ο George Kuchel, του University of Connecticut, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της πραγματοποίησης ερευνών  που θα αξιολογούν τους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πτώση της αρτηριακής πίεσης ήταν πιο απότομη σε ασθενείς με άνοια, καρδιακή ανεπάρκεια, απώλεια βάρους σε μεγάλη ηλικία και σε όσους είχαν αρχικά υπέρταση.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμες πτώσεις επίσης συνέβησαν χωρίς την παρουσία κάποιας από τις παραπάνω διαγνώσεις.

Τα ευρήματα θα πρέπει να οδηγήσουν τους γιατρούς και τους ερευνητές να λάβουν υπόψη αυτό που η μείωση της αρτηριακής πίεσης πράγματι σημαίνει για τους ηλικιωμένους.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί η αρτηριακή πίεση μειώνεται στους ηλικιωμένους με αυτό τον τρόπο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association Internal Medicine.

Πηγές:
Journal of the American Medical Association Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]