Η κλιματική αλλαγή φέρνει καταστροφικές συνέπειες πρακτικά σε κάθε πλευρά της ζωής μας, και τώρα βρήκε έναν νέο στόχο, σύμφωνα με τους ερευνητές: την σοκολάτα.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η σοκολάτα προέρχεται από το κακαόδεντρο, που χρειάζεται πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για να ευημερήσει. Μπορεί να φυτρώσει μόνο σε λεπτές γραμμές γης, μέσα σε τροπικό δάσος, πολύ κοντά στον ισημερινό, όπου η θερμοκρασία, η βροχή και η υγρασία είναι περίπου ίδιες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Για την ακρίβεια, περισσότερο από το 50% της σοκολάτας που καταναλώνεται παγκοσμίως προέρχεται από μόλις δύο χώρες της Δυτικής Αφρικής: την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα.

Και αυτές οι δύο περιοχές φαίνεται πως δεν θα είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια κακαόδεντρου στα προσεχή χρόνια. Μέχρι το 2050, υπολογίζουν οι ειδικοί, οι θερμοκρασίες θα έχουν “σπρώξει” τους πληθυσμούς των περιοχών εκείνων σε περισσότερο ορεινές περιοχές. Ακόμα χειρότερα; Αυτές οι περιοχές που υπολογίζεται να μετακινηθούν οι πληθυσμοί είναι προστατευόμενες, για άγρια ζώα.

Ήδη εταιρίες όπως η Mars, της γνωστής σοκολάτας, κάνουν βήματα για να ελαττώσουν το αποτύπωμα άνθρακά τους, επενδύοντας μάλιστα 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα project με τίτλο “Sustainability in a Generation”.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη