Η κατανάλωση τροφών χωρίς γλουτένη δεν είναι απαραίτητα ωφέλιμη για την υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Nutrition and Dietetics, συνέκρινε το περιεχόμενο και το κόστος κανονικών και χωρίς γλουτένη τροφίμων στη Βρετανία.

Ερευνητές του University of Hertfordshire αξιολόγησαν διατροφικές πληροφορίες και το κόστος τροφών.

Για όσους έχουν ιατρικές παθήσεις  όπως κοιλιοκάκη, η κατανάλωση τροφών χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για την ευεξία τους. Ωστόσο για άλλους δεν είναι σωστή επιλογή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει λόγος κάποιος που δεν έχει πάθηση που επηρεάζεται από τη γλουτένη να την αποφεύγει.

Η έρευνα κατέληξε ότι τροφές χωρίς γλουτένη δεν είναι πιθανό να αποτελούν υγιεινότερη εναλλακτική στα κανονικά τρόφιμα, με εξαίρεση αυτούς που χρειάζονται διατροφή χωρίς γλουτένη για διαγνωσθείσες παθήσεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τροφές χωρίς γλουτένη, συνήθως περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι σε σχέση με τις κανονικές τροφές, ενώ είναι επίσης χαμηλές σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Στην έρευνα, επίσης αναφέρεται και το υψηλότερο κόστος αυτών των τροφίμων.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η αποχή από τη γλουτένη όταν δεν είναι αναγκαία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής  νόσου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα