Παιδιά που δεν κοιμούνται πολύ είναι πιο πιθανό να γίνουν μελλοντικά παχύσαρκα, αναφέρουν ερευνητές. Αυτό θα μπορούσε ακόμα να ενισχύει τις πιθανότητες καρκίνου δεκαετίες αργότερα.

Η έρευνα που έγινε σε 120 παιδιά μέσης ηλικίας 8 ετών συνέδεσε το φτωχό ύπνο με υψηλότερο ΔΜΣ.

Ο Bernard Fuemmeler, του Virginia Commonwealth University's Massey Cancer Center, στοRichmond, δήλωσε ότι η παιδική παχυσαρκία πολύ συχνά οδηγεί σε παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή. Αυτό τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου λόγω παχυσαρκίας στην ενήλικο ζωή.

Δήλωσε ότι σήμερα πολλά παιδιά δεν κοιμούνται αρκετά. Υπάρχουν οι οθόνες στην κρεβατοκάμαρα που συμβάλλουν σε διακεκομμένο ύπνο. Αν συνεχιστεί διαχρονικά αυτό, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία, πρόσθεσε. Λόγω των ισχυρών σχέσεων μεταξύ παχυσαρκίας και πολλών ειδών καρκίνου, η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, κατά την άποψη του ερευνητή, είναι πρόληψη κατά του καρκίνου.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι ενώ η διάρκεια του ύπνου είναι σημαντική, η αξιολόγηση της ποιότητάς του επίσης μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντική όσον αφορά την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα ώστε να κατανοήσουμε ακριβώς πώς ο φτωχός ύπνος θα μπορούσε να επηρεάζει το βάρος.

Η παρούσα έρευνα δεν απέδειξε ότι ο φτωχός ύπνος προκάλεσε παχυσαρκία ή καρκίνο.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο American Association for Cancer Research, στο Τέξας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας