Επιστήμονες ανέπτυξαν με επιτυχία νανορομπότ χρησιμοποιώντας ‘’οριγκάμι DNA’’ που μπορεί να συρρικνώνει τους όγκους διακόπτοντας  την παροχή αίματος-κάτι που ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες κατά του καρκίνου.

Κάθε νανορομπότ είναι φτιαγμένο από επίπεδο παραλληλόγραμμο ‘’οριγκάμι DNA’’, μεγέθους 90 επι 60 νανομέτρων.

Το ένζυμο θρομβίνη επικολλάται στην επιφάνεια. Μπορεί να μπλοκάρει τη ροή αίματος στον όγκο και να οδηγήσει στο θάνατο τους ιστούς του όγκου.

Ο Hao Yan, του Arizona State University, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε το πρώτο πλήρως αυτόνομο ρομποτικό DNA σύστημα για ένα πολύ ακριβές σχέδιο φαρμάκου και στοχευμένης θεραπείας κατά του καρκίνου.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι στρατηγική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά είδη καρκίνου, καθώς όλα τα αγγεία συμπαγών όγκων είναι βασικά τα ίδια.

Μέχρι τώρα η πρόκληση εξέλιξης της νανοϊατρικής ήταν δύσκολη, επειδή οι επιστήμονες θέλησαν να σχεδιάσουν, να παρασκευάσουν και να ελέγξουν προσεκτικά, νανορομπότ που θα εντοπίζουν και θα καταστρέφουν καρκινικούς όγκους χωρίς να βλάπτουν υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές ξεπέρασαν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας απλή στρατηγική επιλεκτικού εντοπισμού και εξαναγκασμού του όγκου σε πείνα.

Για να γίνει η έρευνα, επιστήμονες χρησιμοποίησαν μοντέλο όγκων σε ζώα όπου ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα εγχέονται σε ποντικό για να προκληθεί επιθετική ανάπτυξη όγκου.

Καθώς αναπτυσσόταν ο όγκος, τα νανορομπότ ξεκίνησαν την αποστολή τους.

Τα νανορομπότ έχουν προγραμματιστεί ώστε να επιτίθενται μόνο σε καρκινικά κύτταρα

Όταν επικολληθούν στην επιφάνεια του αγγείου του όγκου χορηγηθούν το φάρμακο στην καρδιά του όγκου εκθέτοντας το ένζυμο θρομβίνη, που έχει σημαντικό ρόλο στη θρόμβωση.

Τα νανορομπότ δούλεψαν γρήγορα και περικύκλωσαν τον όγκο ώρες μετά την έγχυση.

Πηγές:
Nature Biotechnology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια