Η χρήση κάνναβης αυξάνεται στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και οι επιστήμονες μελετούν τυχόν επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών. 

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκε πρόσφατα κλινική μελέτη για την επίδρασή της στους νεφρούς και κυρίως σε νεαρά άτομα που κάνουν λογική χρήση.

“Η μελέτη μας παρέχει ορισμένα καθησυχαστικά συμπεράσματα, από τα οποία φαίνεται πως δεν υπάρχει σοβαρή επίπτωση στους νεφρούς με την ήπια σχετικά και περιστασιακή χρήση κάνναβης μεταξύ υγιών ενηλίκων κάτω των 60 ετών”, σχολιάζει ο δρ Murray Mittlemen, επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η έρευνα δεν αφορά βαρείς χρήστες, ηλικιωμένους ή όσους είχαν προϋπάρχουσα νεφρική νόσο.

Η κάνναβις χρησιμοποιείται σε σχετικά ευρεία κλίμακα στις ΗΠΑ, με τα ποσοστά χρήσης να κυμαίνονται το 2015 από 7,5% έως 8,3%, κυρίως μεταξύ ατόμων 18 έως 25 ετών.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν λίγα σχετικά με τις επιπτώσεις από τη χρήση της στους νεφρούς. Με σκοπό να διερευνήσουν τη συγκεκριμένη παράμετρο, αξιολόγησαν 14.000 Αμερικανούς ενηλίκους, από 18 έως 59 ετών σε μία περίοδο από το 2007 έως το 2014.

Κάπνισαν

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά, οι 5.500 από τους συμμετέχοντες απάντησαν πως είχαν καπνίσει κάνναβη τουλάχιστον μία φορά, αλλά όχι κατά τις τελευταίες 30 μέρες. Οι 2.000 δήλωσαν πως είχαν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα.

Οι ερευνητές έλεγξαν τα επίπεδα της μικρολευκωματινουρίας, η οποία αποτυπώνει την αύξηση της λευκωματίνης ούρων, έναν δείκτη της νεφρικής νόσου.

Διαπίστωσαν πως δεν υπήρξε σχέση του συγκεκριμένου δείκτη μεταξύ προηγούμενης ή τωρινής χρήσης κάνναβης ή επιδείνωση εν γένει της νεφρικής λειτουργίας.

Πηγές:
The American Journal of Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”