Νέα συσκευή, ένα ''στηθοσκόπιο εγκεφάλου'', αναπτύχθηκε από ερευνητές του Stanford University στην Καλιφόρνια και μπορεί ενδεχομένως σύντομα να παράσχει τρόπο να ακούμε και τα εγκεφαλικά κύματα.

Νευρολόγοι και ειδικοί στους υπολογιστές, του πανεπιστημίου, σχεδίασαν αλγόριθμο που μεταφράζει την ηλεκτρική ενέργεια του εγκεφάλου σε ήχο.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Epilepsia, μη ειδικοί μπορούν με επιτυχία να χρησιμοποιήσουν το στηθοσκόπιο εγκεφάλου για τον εντοπισμό σιωπηλών κρίσεων, οι οποίες είναι επιληπτικές κρίσεις που δεν εμπλέκουν σωματικούς σπασμούς.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον αλγόριθμο για τη μετάφραση 84 δειγμάτων εγκεφαλικών κυμάτων από ηλεκτροεγεφαλογραφήματα σε μουσική και τα έπαιξαν σε φοιτητές και νοσηλευτές του πανεπιστημίου.

Τριανταδύο από τα δείγματα περιέλαβαν στοιχείο τυπικό μιας κρίσης. Αν και δεν είχαν εκπαίδευση στη διάγνωση της επιληψίας, οι φοιτητές και οι νοσηλευτές μπόρεσαν να εντοπίσουν τη δραστηριότητα των κρίσεων μέσω του ήχου, με ακρίβεια μεγαλύτερη του 95%.

 

 

Πηγές:
Epilepsia

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού