Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι άσχετα από την ηλικία κάποιου, η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 49 ερευνών σε σχεδόν 267.000 ανθρώπους στη Νότιο Αμερική, την Ευρώπη και την Ωκεανία.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ψυχική νόσο και παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 7 χρόνια κατά μέσον όρο.

Υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κατά  τη διάρκεια της έρευνας, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Ωστόσο, η νέα έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποδεικνύει ότι η άσκηση πράγματι προκάλεσε τη μείωση του κινδύνου.

Ο Felipe Barreto Schuch, του Universidade La Salle, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια μετα-ανάλυση που δείχνει ότι η φυσική δραστηριότητα είναι ωφέλιμη για την προστασία του πληθυσμού από την εμφάνιση κατάθλιψης.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι οι ενδείξεις είναι σαφείς, ότι άνθρωποι που είναι πιο δραστήριοι έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και πρόσθεσε, ότι άσχετα από την ηλικία ή από τον τόπο διαμονής, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κατοπινό κίνδυνο κατάθλιψης.

Περισσότερες έρευνες χρειάζονται για να διαπιστωθεί η ελάχιστη ποσότητα άσκησης που απαιτείται για τη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης και των ειδών και ποσοτήτων φυσικής δραστηριότητας που μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Psychiatry.

Πηγές:
American Journal of Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο