Σύντομα τα ρομπότ θα μπορούσαν να φροντίζουν ασθενείς με νόσο Alzheimer.

Αρκετές ομάδες επιστημόνων ερευνούν τρόπους με τους οποίους ρομπότ θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν  καθημερινά καθήκοντα ανθρώπων με νόσο Alzheimer.

Ορισμένα ρομπότ βοηθούν ασθενείς να σηκωθούν από το κρεβάτι ή να ξαπλώσουν, τους θυμίζουν να παίρνουν τα φάρμακά τους η μετρούν τη διάθεσή τους και παρέχουν τακτικά στοιχεία στους φροντιστές.

Ρομπότ που κατασκευάστηκε στη Νότια Κορέα είναι υποσχόμενο στον τομέα, δήλωσε η ερευνήτρια Elizabeth Broadbent, του University of Auckland.

Έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει στους ανθρώπους να μένουν σπίτι περισσότερο διάστημα πριν χρειαστεί να μεταφερθούν σε ίδρυμα. Ορισμένοι ασθενείς δεν έχουν φροντιστή στο σπίτι και συχνά οι φροντιστές χρειάζονται διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κάνουν άλλα πράγματα. Τα ρομπότ μπορούν να συμβάλλουν με επιπλέον φροντίδα.

Άλλες ερευνητικές ομάδες εστιάζουν στο να χρησιμοποιούν ρομπότ για την καταπολέμηση της μοναξιάς που μπορεί να επηρεάσει τους ασθενείς,.

Η ερευνήτρια ανακάλυψα ότι ιαπωνικό ρομπότ- φώκια, μπορεί να ηρεμήσει ανθρώπους μα άνοια.

Άλλο ρομπότ έχει κατασκευαστεί και προγραμματιστεί για να παρέχει συντροφιά και στήριξη στον ασθενή με άνοια, να συνδεθεί με την οικογένεια και τους φίλους του και να παραμείνει απασχολημένος με δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν, δήλωσε η ερευνήτρια Dympna Casey, του National University of Ireland.

Το ρομπότ πρόσφερε εξατομικευμένες εφαρμογές που προάγουν τους κοινωνικούς δεσμούς.

Ανάμεσα σε αυτές, εφαρμογές που παίζουν μουσική και προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε ο ασθενής να αισθάνεται λιγότερο μόνος.

Δοκιμές του συγκεκριμένου ρομπότ σε νοσοκομεία έδειξαν θετικά αποτελέσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία