Τα «θεμέλια» για τη δημιουργία ενός νέου προτύπου λειτουργίας του εθνικού συστήματος υγείας φιλοδοξεί να βάλει το πρόγραμμα Μητέρα και Παιδί που υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου, με σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής φροντίδας σε εγκύους, λεχώνες και βρέφη. Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε στο Iatronet ο κ. Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, Αναπ. Διευθυντής Πολιτικής και Επικοινωνίας στην MSD Ελλάδα εγκαινιάστηκε στη χώρα τον Ιούνιο 2016-υλοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης MSD For Mothers- και μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την έναρξή του έχει να επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ήδη στην πρώτη αυτή περίοδο εξετάστηκαν 5.572 γυναίκες από γυναικολόγο (το 66% του στόχου για τη διετία!), ενώ σε όλες τις εγκύους διενεργήθηκε ο απαραίτητος προγεννητικός έλεγχος. Παράλληλα, 967 βρέφη έλαβαν παιδιατρική φροντίδα και πραγματοποιήθηκαν 18 επισκέψεις με κινητές μονάδες υγείας στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό, στο Σχιστό και στη Χίο.

Το Πρόγραμμα προβλέπει ότι θα επωφεληθούν τουλάχιστον 8.400 έγκυες γυναίκες, νεογέννητα, αλλά και θα εκπαιδευτούν τουλάχιστον 480 εθελοντές επαγγελματίες υγείας και γυναίκες σε θέματα μητρικής υγείας, αντισύλληψης και οικογενειακού προγραμματισμού. Το Πρόγραμμα καλύπτει όσες γυναίκες βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης και τόπου διαμονής ή αν είναι Έλληνες, πρόσφυγες ή μετανάστες. Μοναδικό κριτήριο είναι η έλλειψη επαρκούς πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Tο πρόγραμμα Μητέρα και Παιδί εστιάζει στην προστασία και φροντίδα των εγκύων και των βρεφών στην Ελλάδα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η άμεση χρηματοδότησή του ανέρχεται σε 750.000 δολάρια αλλά καθοριστικό στοιχείο για την έκταση και την επιτυχή έκβαση του προγράμματος είναι η υπεραξία που δημιουργείται από την αξιοποίηση των σταθερών και κινητών δομών περίθαλψης των Γιατρών του Κόσμου, καλύπτοντας έτσι ένα ανεκπλήρωτο κενό που υπάρχει ανάμεσα στη γυναίκα που έχει ανάγκη και στην υπηρεσία Υγείας.
Κατά τα δύο χρόνια που θα διαρκέσει η υλοποίησή του, αναμένεται να αυξηθεί η πρόσβαση των γυναικών σε υπηρεσίες υγείας σχετικές με τη μητρότητα, σημαντική ανάγκη που έχει προκύψει, μεταξύ άλλων, λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας κατά το τελευταίο διάστημα.

Η Παγκόσμια δράση MSD for Mothers

To πρόγραμμα Μητέρα και Παιδί εντάσσεται στη δράση MSD For Mothers, την παγκόσμια δέσμευση της MSD, δεκαετούς διάρκειας και προϋπολογισμού 500 εκατ. δολαρίων, και στοχεύει στο να συνεισφέρει στη βελτίωση και στην προστασία της ζωής των εγκύων γυναικών και των βρεφών. Ουσιαστικά η δέσμευση αυτή έρχεται να στηρίξει τους στόχους που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας (Στόχος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: SDG 3.1).

Η δράση MSD For Mothers υλοποιείται παγκοσμίως μέσω συνεργασιών μεταξύ της MSD και εξειδικευμένων εταίρων με σκοπό να προσφέρει υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη και πρωτοποριακή υποστήριξη σε εκατομμύρια γυναίκες και μωρά, στον αναπτυσσόμενο κόσμο αλλά και σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου και εκεί σημειώνονται ακόμα πολλά κενά στη μητρική και βρεφική φροντίδα.

‘’Παράλληλα, στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης μας για την προάσπιση της μητρικής φροντίδας, συμμετέχουμε εδώ και δύο χρόνια στην Εβδομάδα Ασφαλούς Μητρότητας (28/9-2/10) που εγκαινιάστηκε πέρσι με σκοπό την ανάδειξη και ευαισθητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των προκλήσεων γύρω από τη γυναικεία και μητρική υγεία. Τα δε στοιχεία για την Ευρώπη κυριολεκτικά σοκάρουν. Το 2013 στην Ευρώπη 1800 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές που σχετίζονται με τη μητρότητα και 1 στις 10 γυναίκες σε πρώιμο στάδιο εγκυμοσύνης δεν έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας.

Με τις πρωτοβουλίες αυτές, η MSD επιχειρεί να αναδείξει μια άλλη πτυχή της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Ειδικά δε, το πρόγραμμα Μητέρα και Παιδί, εκτός από την ανεκπλήρωτη ανάγκη που έρχεται να καλύψει, μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη ενός διαφορετικού τρόπου λειτουργίας του συστήματος υγείας έτσι ώστε αυτό να μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα στις νέες ανάγκες του πληθυσμού και στις αναδιαμορφωμένες κοινωνικές συνθήκες.

Η MSD, ως μια κοινωνικά υπεύθυνη φαρμακευτική εταιρεία, οφείλει να αναζητά λύσεις για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. Το ελληνικό σύστημα σε ό,τι αφορά τη γυναικεία υγεία, αλλά και γενικότερα, πρέπει σταδιακά να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ενώ οι αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα από την καθημερινή πρακτική και σε ποιοτικά κριτήρια.

Η απώτερη προσφορά λοιπόν του προγράμματος Μητέρα και Παιδί - πέραν της προφανούς - είναι ότι μπορεί να δώσει σημαντικά ποιοτικά δεδομένα, όπως νέα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ενσωματώσει το σύστημα υγείας προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες υγείας σε σχέση με τη μητρική φροντίδα. Η κινητικότητα στις υπηρεσίες υγείας με τη χρήση των κινητών μονάδων, που πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, αλλά και η εισαγωγή νέων δυνατοτήτων, είναι δύο από αυτά τα χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται ως καίρια για την ικανοποίηση των αναγκών υγείας για τις γυναίκες.

Η συνεργασία μας λοιπόν με τους Γιατρούς του Κόσμου, στο εξειδικευμένο αυτό πρόγραμμα για τη μητρότητα, επιδιώκει να γίνει το πρότυπο παροχής μητρικής φροντίδας και να υιοθετηθεί από το κράτος ως ο ενδεδειγμένος τρόπος παροχής φροντίδας για την γυναίκα που θέλει να δώσει ζωή. Με αυτόν τον τρόπο, εμείς στην MSD, πραγματοποιούμε το όραμά μας, οδηγώντας τις εξελίξεις και συνεισφέροντας στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας.’’

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD