Στα άκρα φτάνει η αντιπαράθεση υπουργείου Υγείας - γιατρών, για τη χορήγηση γενοσήμων φαρμάκων.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε το Σάββατο ότι η χώρα μας ακολουθεί ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου πάνω από το 60% των φαρμάκων που χορηγούνται είναι γενόσημα.

Ανάρτησε, δε, στον λογαριασμό του στο twitter πίνακα με στοιχεία, τα οποία δείχνουν αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων από το 2006 έως το 2012 (συνημμένο αρχείο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η χρήση γενοσήμων στη Γερμανία είναι της τάξης του 70%, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία 62%, στη Σουηδία 50% και στην Ελλάδα μόλις 20%.

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν δεν επιτευχθεί ο εθνικός στόχος του 60% στη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων, το σύστημα Υγείας θα καταρρεύσει.

Συμφέροντα

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως όποιος αμφισβητεί την ποιότητα των εν λόγω φαρμάκων, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ότι εξυπηρετεί συμφέροντα.

Ανέβασε, μάλιστα, περισσότερο τους τόνους, λέγοντας ότι όποιος γιατρός αντιδρά στη χρήση των γενοσήμων, '...μάλλον τα παίρνει'!

Η δήλωση του υπουργού Υγείας προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) κ. Γιώργου Ελευθερίου:

'Η δήλωση του υπουργού είναι απολύτως απαράδεκτη, προσβάλει το σύνολο της ιατρικής κοινότητας και την νοημοσύνη των Ελλήνων.

Δείχνει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου που το υπουργείο Υγείας με δική του ευθύνη θέλει να ακολουθήσει'.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο