Του Δημήτρη Καραγιώργου

 

Να 'κουρευτούν' οι οφειλές τους προς τις τράπεζες, ζητούν οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος του κλάδου (ΠΑΣΥΠΟΥ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έπειτα από επανειλημμένες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών, καταβλήθηκαν, κατά μεγάλο μέρος, τα καθυστερούμενα ετών των νοσοκομείων και Ταμείων προς τους προμηθευτές.

Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα - σημειώνει το προεδρείο του Συνδέσμου - οι εισπράξεις αυτές έδωσαν ανάσα ζωής σε όσες από τις επιχειρήσεις του κλάδου Υγείας έχουν απομείνει στην αγορά και στους πολύπαθους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές.

Παραμένει πλέον ως μεγάλο ζητούμενο η σταθεροποίηση των πληρωμών και η άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την αντιμετώπιση των τραπεζικών δανείων των επιχειρήσεων Υγείας και των επαχθών επιτοκίων δανεισμού.

Οξύμωρο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΠΟΥ κ. Ανδρέα Μπεκυρά, είναι οξύμωρο το ίδιο το κράτος να αναζητεί εναγωνίως 'κούρεμα' του δικού του χρέους προς τους δανειστές του προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο και οι επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες υπέστησαν ΄κούρεμα' κατά 80% των δικών τους απαιτήσεων από τα ομόλογα που είχαν λάβει αντί πληρωμής, να παραμένουν υποτελείς των τραπεζών και όμηροι των δανειακών τους υποχρεώσεων προς αυτές.

Η ανάλογη με το 'κούρεμα' των ομολόγων τους περικοπή των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων Υγείας προς τις τράπεζες αποτελεί όρο για την επιβίωσή τους, σημειώνει ο κ. Μπεκυράς.

Σημειώνει, δε, ότι συνιστά στοιχειώδη υποχρέωση του κράτους, εάν θέλει να αποκαλείται 'κράτος Δικαίου', ιδίως μετά τα αλλεπάλληλα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης και εν γένει ενίσχυσης των τραπεζών, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]