Του Δημήτρη Καραγιώργου

 

Υπόνοιες για τον ρόλο του ΙΚΑ, προέδρου του ΕΟΠΥΥ και του ΟΠΑΔ, αφήνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη.

Καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις για υποβάθμιση του Οργανισμού, στρέφουν τα πυρά τους κατά των εν λόγω στελεχών.

Το μείζον αυτό θέμα, προκύπτει από επιστολή που έστειλε την Παρασκευή στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σάββας Παρασκευόπουλος (φωτό) αμφισβητεί την αξία των ειδικών, οι οποίοι εισηγούνται στο υπουργείο να κλείσουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ:

'...Οι 'ειδικοί' Έλληνες και ξένοι με την 'πολύχρονη εργασιακή εμπειρία' τους στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που προτρέπουν στην αλλαγή του ρόλου, δεν έχουν περάσει ούτε από έξω από μία Μονάδα Υγείας του Οργανισμού.

Από την υψηλή καρέκλα και υπό το βαρύγδουπο τίτλο του καθηγητή ή διοικητή ή υποδιοικητή ή προέδρου ή αντιπροέδρου, δίνουν κατευθύνσεις.

Κάποιοι δε, ακόμα χειρότερα, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σκηνοθεσία του έργου, σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω στα απομεινάρια του...'.

Υπεύθυνοι

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, είναι καιρός να δούμε ποιοι, πώς και γιατί μας οδήγησαν εδώ:

Διοικητής του ΙΚΑ με 'εμπειρία και σπουδές' στο γνωστικό αντικείμενο διέλυσε τον τομέα Υγείας.

Στην προσπάθεια δε καταπολέμησης της διαφθοράς και παρά τη συμβολή των γιατρών (του παραδόθηκαν στοιχεία για εταιρείες που λυμαίνονταν το χώρο, για πλαστές γνωματεύσεις, οι οποίες ακόμα και σήμερα συνεχίζουν) δεν κατάφερε να ξεκαθαρίσει τον ορίζοντα και βρήκε ως λύση να τινάξει από πάνω του το βάρος του τομέα της υγείας στον ΕΟΠΥΥ.

Από τη πρώτη ημέρα λειτουργίας του νέου Οργανισμού, φρόντισαν, μέσω των οικονομικών τμημάτων του ΙΚΑ, να κωλυσιεργούν τις διαδικασίες προμήθειας υλικών, αντιδραστηρίων, συνάψεις συμβάσεων (σήμερα ξέρουμε ότι δεν ήταν τυχαίο).

Έκλεισαν τα βιοπαθολογικά εργαστήρια τους πρώτους έξι μήνες, με συνέπεια να εκτελούνται όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα και σήμερα με περίσσιο θράσος να μιλάνε για
εκτίναξη του κόστους δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ακόμα και σήμερα είναι ηρωικές οι προσπάθειες των γιατρών να λειτουργήσουν οι μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Παρασκευόπουλος εκτιμά ότι ο δεύτερος μηχανισμός διάλυσης ήταν η δημιουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Ούτε μετά από δύο χρόνια δεν κατάφεραν να προγραμματίσουν επιτροπές, εκπαιδεύσεις γιατρών, αποζημιώσεις, έτσι ώστε να μην αποδυναμώνονται οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ, ακυρώνοντας η καθεμιά 4.500 - 5.000 ραντεβού μηνιαίως, εις βάρος των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους.

Πρόεδρος

Αφήνει, όμως, αιχμές αφήνει και για άλλα στελέχη των Ταμείων:

'Αρχιτέκτονας πρόεδρος, για τον οποίον αναρωτιόμασταν γιατί δεν έκανε κάτι για να μην κλείνουν τα εργαστήρια, γιατί δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην αποδυναμώνονται οι μονάδες Υγείας και γιατί δεν ενήργησε δεόντως ώστε να περιοριστεί η κατεύθυνση του 'όλα έξω', που εκτίναξε το κόστος των ιδιωτικών διαγνωστικών δαπανών και ταυτόχρονα οδήγησε στην απαξίωση των εργαστηρίων των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Πρώην διοικητής του ΟΠΑΔ, με πολλές περγαμηνές θεωρητικού στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, ο οποίος διοικώντας έναν Οργανισμό που ήταν αγοραστής υπηρεσιών υγείας (ΟΠΑΔ) κατάφερε να συνεχίσει να τον βυθίζει στα χρέη, να έχει απλήρωτους προμηθευτές και παρόχους, να φορτώσει τα χρέη στον ΕΟΠΥΥ και σήμερα ζητάει να κλείσουν οι μονάδες Υγείας.

Ένας αποτυχημένος με άποψη'...

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης