Την απόσυρση της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ, καθώς και του σχετικού νόμου, για την αποκλειστική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας αποφάσισε την Παρασκευή να ζητήσει από το υπουργείο Υγείας το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Στη συνεδρίαση, το προεδρείο του Συλλόγου επαναβεβαίωσε τη θέση του για συνταγογράφηση και της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου, παράλληλα με την δραστική ουσία, τόσο στα σχόλια της συνταγής όσο και στο βιβλιάριο του ασθενούς.

Σε κάθε περίπτωση ο ΠΙΣ θα σταθεί δίπλα σε κάθε ιατρό, που με οποιοδήποτε τρόπο απειληθεί στην ελεύθερη έκφραση της ιατρικής του λειτουργίας.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος (φωτό) τονίζει για μία ακόμη φορά ότι είναι καιρός να εφαρμοστεί η νομοθεσία ώστε κανένα φάρμακο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Ομόφωνη είναι και η απόφαση του συμβουλίου σε ό,τι αφορά στην απαξιωτική αναφορά του Υπουργού Υγείας, ότι 'ιατροί τα πιάνουν':

'Έχουμε να πούμε πως η ισοπέδωση, αλλά και η συκοφάντηση ενός κλάδου από τέτοιες αναφορές δημιουργούν, πέραν των άλλων, μεγάλη ζημία στη περίθαλψη του ελληνικού λαού, της οποίας στυλοβάτης είναι ο ιατρικός κόσμος.

Τα μελανά σημεία τα οποία υπάρχουν, αφορούν πρωτίστως το πολιτικό σύστημα, το οποίο τα έχει διαχύσει σε ολόκληρο τον ιστό της κοινωνίας.

Θα καταφύγουμε στη δικαιοσύνη για να προστατεύσουμε το κύρος του ιατρικού κόσμου ζητώντας να επιληφθεί της διερεύνησης για όλα τα πρόσωπα εξουσίας, διοικητών, στελεχών, υπαλλήλων, κ.α. τα οποία συμμετείχαν «στο μεγάλο πάρτι», της υγείας τα προηγούμενα 10 χρόνια και με τις πράξεις ή τις παραλείψεις των εζημίωσαν αφάνταστα τα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος και τους πολίτες συνολικά'.

Αίτημα

Περαιτέρω, το συμβούλιο του ΠΙΣ αποφάσισε:

 
Πως θα προχωρήσει σε σχετικό αίτημα προς την Πολιτεία, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε κάθε επίπεδο της Δημόσιας Περίθαλψης, χωρίς επιβαρύνσεις.

Να ζητήσει από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους να συστρατευθούν κάτω από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, χωρίς αποκλείσεις ή υπερβάσεις, που δημιουργούν εικόνα διαφοροποιήσεων του ιατρικού κόσμου.

Να διατηρηθούν οι δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ και να ενισχυθούν.

Να εκδηλώσει την αντίθεσή του στην αγορανομική διάταξη για τη διάθεση στους καταναλωτές ληγμένων προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!