Η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ έχει ως εξής.


'Κύριε Πρόεδρε,

Δια της παρούσης, οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε την ανεπαρκή κάλυψη των αναγκών του γυναικείου πληθυσμού της περιοχής της Πάτρας από τον ΕΟΠΥΥ και από το ΕΣΥ σε μία βασικότατη εξέταση προληπτικού ελέγχου, με αναγνωρισμένη επιστημονική αξία στην πρόληψη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του PAP TEST.

ΕΟΠΥΥ

  • Δεν υπάρχουν συμβασιούχοι ιατροί κυτταρολόγοι στις τοπικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ.
  • Από τους ιδιώτες κυτταρολόγους που συμβλήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ, παραμένει μόνο ένας με ενεργή σύμβαση.
  • Η προληπτική φύση της εξέτασης που καλύπτεται εξ' ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ, η υποκοστολόγηση της εξέτασης, η στάση πληρωμών του Οργανισμού που αγγίζει το 8μηνο, οδήγησε τους συμβεβλημένους κυτταρολόγους στη διακοπή συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω αδυναμίας κάλυψης των βασικών εξόδων λειτουργίας των ατομικών τους ιατρείων.

ΕΣΥ

Οι περικοπές που αφορούν τη λειτουργία των νοσοκομειακών εργαστηρίων, δημιουργούν πολύμηνη καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών
που θέλουν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη προληπτική εξέταση, με επιπτώσεις τελικά στη δημόσια υγεία του γυναικείου πληθυσμού.

Κε Πρόεδρε,

Το κόστος της εξέτασης για τον ΕΟΠΥΥ κυμαίνεται από 16-25 ευρώ ετησίως. Η αξία του προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας είναι διεθνώς τεκμηριωμένη και επιβεβλημένη.
Παρακαλούμε όπως προβείτε στις δέουσες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η δυνατότητα διενέργειας του ως άνω προληπτικού ελέγχου.', καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD