Του Δημήτρη Καραγιώργου

Τη σφοδρή αντίδραση των φαρμακοποιών, προκαλούν κυβερνητικές σκέψεις για διάθεση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης (φωτό) αντέδρασε έντονα σε πρόσφατο δημοσίευμα, στο οποίο αναφερόταν ότι το μέτρο θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Με έγγραφη απάντησή του, ο κ. Θεοδοσιάδης αμφισβητεί το ότι μπορεί να υπάρξει ετήσια εξοικονόμηση 154 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα προέλθει από τη μείωση κατά 15% της τιμής των εν λόγω σκευασμάτων.

Στο δημοσίευμα υπήρχε η εκτίμηση ότι η μείωση μπορεί να προκύψει από τον ανταγωνισμό στη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ στην ελεύθερη αγορά.

Όφελος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, όφελος για το κράτος δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς τα ΜΗΣΥΦΑ δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Το όποιο προσδοκώμενο όφελος - τονίζει - αφορά τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, από τα οποία προτείνεται να διατίθενται.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κρούει, επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου από την εμπορευματοποίηση των ΜΗΣΥΦΑ:

'...Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η αλόγιστη χρήση της παρακεταμόλης εξακολουθεί να παραμένει η πλέον κοινή αιτία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στις ανεπτυγμένες χώρες...'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας