Του Δημήτρη Καραγιώργου 

Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων, επαναφέρουν οι φαρμακοποιοί, ζητώντας εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός τούς οφείλει περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ, για συνταγές ασφαλισμένων του, οι οποίες εκτελέστηκαν τον περασμένο Ιούνιο και έχουν καταστεί υπερήμερες.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ, από τα έτη 2010 - 2012.

Με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά (ΦΣΠ) προειδοποιεί ότι η υπομονή του κλάδου έχει εξαντληθεί και πως θα τεθεί θέμα κινητοποιήσεων στη γενική συνέλευση.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι πιέζονται από τα μέλη τους να επιταχυνθούν οι πληρωμές, δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν αρχαιρεσίες.

Διατάξεις

Με σκοπό να αρθούν γραφειοκρατικά προβλήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς, το υπουργείο Υγείας περιέλαβε την Τετάρτη μία σειρά διατάξεων σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η μία προβλέπει ότι δεν απαιτείται προσκόμιση στον ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, εάν τελούν σε ισχύ οι ήδη προσκομισθείσες.

Με τη δεύτερη, δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και σε ένα μήνα τα φαρμακεία να προσκομίζουν πιστωτικό τιμολόγιο στο ΕΟΠΥΥ για το ποσό της υποχρεωτικής έκπτωσης που ορίζει ο νόμος.

Στην περίπτωση που η εκκαθάριση δείξει ότι το ποσό είναι μικρότερο από το νόμιμο, η διαφορά θα παρακρατείται από τους επόμενους λογαριασμούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα