Του Δημήτρη Καραγιώργου 

Πλήρες οκτάωρο, εφημερίες, πενθήμερο και μισθούς από 1.000 έως 1.300 ευρώ, προτείνει η task force για τους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αποτελεί τη βάση της πρότασης, καθώς του δίνεται ρόλος 'ελεγκτή της πρόσβασης' (gatekeeper) στη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Μόνο με παραπεμπτικό του εν λόγω γιατρού θα μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να επισκέπτεται ειδικευμένο νοσοκομειακό γιατρό, εκτός εάν πάσχει από χρόνιο ή επιλεγμένο νόσημα.

Για παράδειγμα, εάν ένας ασφαλισμένος νιώσει ο βράδυ πόνο στην κοιλιά, θα επισκεφθεί τον εφημερεύοντα οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει εάν ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί στο νοσοκομείο.

Το σύστημα εφαρμόζεται στην Ευρώπη και έχει ένα βασικό πλεονέκτημα και ένα βασικό μειονέκτημα.

Το πλεονέκτημα είναι ότι τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων δεν 'φορτώνονται' άσκοπα στη γενική εφημερία. Εκτιμάται ότι περίπου το 10% όσων επισκέπτονται τα 'επείγοντα', χρειάζονται τελικά νοσηλεία.

Το μειονέκτημα είναι ότι δυσκολεύει η πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς, η οποία υπάρχει σήμερα και με το παραπάνω στην Ελλάδα.

Ωράριο

Σύμφωνα με την πρόταση της task force, οι οικογενειακοί γιατροί θα λειτουργούν σε τακτικό ωράριο, οκτώ ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα στο οικογενειακό τους ιατρείο ή στο αστικό Κέντρο Υγείας (τα σημερινά πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ).

Υποχρεωτικά, θα εφημερεύουν στην έδρα του αστικού Κέντρου Υγείας οκτώ ώρες την εβδομάδα.

Οικογενειακοί γιατροί θα είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι ή παιδίατροι, οι οποίοι θα δέχονται ασθενείς στο ιατρείο ή στο αστικό Κέντρο Υγείας και θα πραγματοποιούν επισκέψεις κατ΄ οίκον.

Οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής μεταξύ των οικογενειακών γιατρών της περιοχής ευθύνης των Κέντρων Υγείας που ανήκουν.

Η επιλογή θα γίνεται ανά τριετία. Κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει την ιατρική φροντίδα για 1.600 έως 2.200 πολίτες και κάθε οικογενειακός παιδίατρος, 900 έως 1.200 παιδιών.

Μισθός

Οι απολαβές του οικογενειακού γιατρού θα κυμαίνονται, ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων που καλύπτει.

Συγκεκριμένα, γιατρός που θα καλύπτει 1.600 έως 1.799 ασθενείς, θα έχει μισθό 1.000 ευρώ (μετά φόρων). Για 1.800 έως 1.999 ασθενείς, θα αμείβεται με 1.100 ευρώ τον μήνα, για 2.000 έως 2.199 με 1.200 ευρώ και για πάνω από 2.200 ασθενείς, με 1.300 ευρώ.

Οι 2.246 γιατροί των λοιπών ειδικοτήτων, που σήμερα απασχολούνται στις δομές του ΕΟΠΥΥ, προτείνεται να μεταφερθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόκειται για 16 αλλεργιολόγους, 85 γαστρεντερολόγους, 147 νευρολόγους, 272 γυναικολόγους, 88 ενδοκρινολόγους, 393 ορθοπαιδικούς, 145 ουρολόγους, 12 πλαστικούς χειρουργούς, 255 πνευμονολόγους, 52 ρευματολόγους, 168 δερματολόγους, 200 ΩΡΛ και 123 λοιπών ειδικοτήτων.

Η πρόταση της επιτροπής της task force είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να λειτουργήσει το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας έως τον Ιανουάριο του 2014.

Αντίδραση

Η πρόταση της επιτροπής για πρόσβαση στα νοσοκομεία μόνον με παραπεμπτικό του οικογενειακού γιατρού, προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ), η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη τα εξής:

'Η τρόικα και οι συνεργάτες τους στην Ελλάδα, διατύπωσαν μέσα από το πόρισμα της επιτροπής της task force για την ΠΦΥ (στην οποία δεν συμμετείχε κανένας επίσημος ιατρικός φορέας), το αδιανόητο: την κατάργηση της δυνατότητας των ασφαλισμένων να επισκέπτονται ελεύθερα και με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ εξειδικευμένους ιατρούς.

Επιπλέον επιχειρούν τον αποκλεισμό της πλειονότητας των ειδικών ιατρών από την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας!

Η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ πιστεύει ότι τυχόν υλοποίηση της πρότασης θα οδηγήσει σε τραγική επιδείνωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, θα αυξήσει το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών, καθώς ο πολίτης θα πληρώνει από την τσέπη του για να δει σε εύλογο χρονικό διάστημα ειδικό ιατρό, θα δημιουργήσει συνθήκες διαφθοράς - διαπλοκής και τέλος θα οδηγήσει χιλιάδες ιατρεία και εργαστήρια στο λουκέτο, με τραγικό αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας στον κλάδο των υγειονομικών υπηρεσιών.

Η Ένωση πιστεύει ότι ο πολίτης θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επισκέπτεται ελεύθερα και με την κάλυψη του ταμείου του εξειδικευμένους ιατρούς, καθώς επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο σύνολο των ιατρών να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το 4ο RUN – BIKE – CARE θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο