Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ στην κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για την αδειοδότηση και λειτουργία νέων διαγνωστικών κέντρων.

Το θέμα ετέθη την Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από τον βουλευτή του κόμματος κ. Γιάννη Κουτσούκο, ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχει απώλεια εσόδων για τον ΕΟΠΥΥ.

Παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Κουτσούκος τόνισε ότι το 2010 ο νομοθέτης θέσπισε πληθυσμιακά κριτήρια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπερβολές.

Επικαλούμενος στοιχεία της Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), είπε ότι στην Ελλάδα γίνονται 320.000 αξονικές τομογραφίες για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, με μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ τις 130.000.

Αντιστοίχως, οι μαγνητικές τομογραφίες είναι 98.000 για κάθε ένα εκατομμύριο πληθυσμού, με μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ τις 46.500.

Αναρωτήθηκε, δε, γιατί ο υπουργός Υγείας καταργεί το μόνο αντικειμενικό κριτήριο, το πληθυσμιακό, για τις άδειες στα διαγνωστικά κέντρα.

Υπερπροσφορά

Από το ΠΑΣΟΚ έγινε γνωστό ότι η υπερπροσφορά και υπερκατανάλωση εξετάσεων δημιουργεί επιστημονικά, ηθικά και δημοσιονομικά προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά επέβαλαν τη νομοθετική πρωτοβουλία του Νόμου 3868/10 και της υπουργικής απόφασης 154949/ΦΕΚ 1918 ως ελάχιστη παρέμβαση στο πρόβλημα.

Αφορούν, δε, μόνο στον έλεγχο των διαδικασιών των ειδικών αδειών και στην επιβολή πληθυσμιακών κριτηρίων, το οποίο είναι το μόνο αντικειμενικό μέτρο.

Πηγές του κόμματος αναφέρουν ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια εφαρμόζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και προκύπτουν από τους κανόνες της ιατρικής που βασίζεται σε ενδείξεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα