Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του αναφέρει τα αξης.

'Μετά τις σημερινές δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που καλεί τους ασθενείς να αλλάξουν θεράποντα ιατρό, όταν αυτός τολμήσει να συνταγογραφήσει πρωτότυπο φάρμακο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει, ότι όλοι οι γιατροί μέλη του ασκούν την Ιατρική μέσα σε ένα κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος που ευτυχώς έχει ακόμα η Ελλάδα. Την ασκούν με επιστημονική γνώση και σοβαρότητα, την ασκούν με ευθύνη για τη ζωή του κάθε ασθενή τους, σύμφωνα με τους κανόνες Δεοντολογίας και της Ιπποκρατικής Ιατρικής του «ωφελείν ή μη βλάπτειν». Αντίθετα, τόσα χρόνια η Πολιτεία δεν άσκησε ως όφειλε τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει εισάγει επί σειρά δεκαετιών ελεγκτικούς μηχανισμούς ή ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κάτι που απαιτούσε χρόνια τώρα το ιατρικό σώμα.

Ο ΙΣΑ ζητά από το Υπουργείο Υγείας, από την Τρόικα, αλλά και από οποιονδήποτε λογιστή των δανειστών μας, να σεβαστεί όχι μόνο τις ιατρικές σπουδές και το λειτούργημα που ασκεί το Ιατρικό Σώμα, αλλά και τις επιλογές ευθύνης για τη ζωή των ασθενών που οριοθετεί η ιατρική πράξη που λέγεται χορήγηση φαρμάκων όπως ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Δηλώνουμε ότι ο καθένας, από το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει, δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο επαΐων της διαχείρισης του αρρώστου, της ασθένειας και της θεραπείας αυτής, δεν είναι οι δοτοί λογιστές της υγείας που επιβάλλουν αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις: ο Επαΐων για τη ζωή του αρρώστου είναι μόνο ο θεράπων ιατρός.

Ζητούμε λοιπόν από το Υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει τις απειλές εναντίων των γιατρών και να σταματήσει την λανθασμένη χειραγώγηση των ασθενών πολιτών, διότι αυτό όχι μόνο αντιστέκεται στην ιατρική δεοντολογία και τη συνταγματική ελευθερία του ατόμου, αλλά μπορεί να παραπλανήσει τους πολίτες και να τους οδηγήσει σε αδιέξοδα, ψάχνοντας τον «καλό γιατρό που γράφει τα φθηνά φάρμακα».

Καλούμε όλους τους γιατρούς της Αθήνας να συνταγογραφούν σύμφωνα με τη γνώση, την ηθική και την κρίση τους, μετά από τα τόσα χρόνια σπουδών, εκπαίδευσης και εμπειρίας τους, χωρίς να υπόκεινται σε ευκαιριακές απειλές.

Καλούμε όλους τους ασθενείς να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τον θεράποντα ιατρό τους, χωρίς να υποκύπτουν σε εκβιασμούς και τρομοκρατικές κορώνες, που τους εκφοβίζουν και τους αποπροσανατολίζουν από τη θεραπεία τους.

Ζητούμε για ακόμη μια φορά από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, να επιδώσουν στο Ιατρικό Σώμα, τη λίστα των φθηνών φαρμάκων που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και να διευκρινίσουν σε ποιο βαθμό θα αποζημιώνονται τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Επίσης, τονίζουμε ότι η συνταγογράφηση σημαίνει θεραπεία και αποτελεί ιατρική πράξη, για την οποίο ΜΟΝΟ ο γιατρός πρέπει και οφείλει να έχει την ευθύνη. Υπενθυμίζουμε σε όσους δεν γνωρίζουν, αλλά και σε όσους γνωρίζουν και δεν θέλουν να το παραδεχτούν ότι ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ: η θεραπεία δεν γίνεται στον πάγκο του φαρμακείου. Εκεί απλώς εκτελείται η συνταγή. Η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, η παρακολούθηση αυτής, η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας και των ανεπιθύμητων ενεργειών και η τροποποίηση αυτής αποτελούν εξ’ ολοκλήρου ευθύνη του γιατρού.

Ο σημερινός σάλος για τα νοθευμένα γενόσημα της Ινδίας που εντόπισε η Ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας καταδεικνύει για άλλη μία φορά την αναγκαιότητα αληθινών ελεγκτικών μηχανισμών και μελετών βιοδιαθεσιμότητας, κλινικής αποτελεσματικότητας και τελικού προϊόντος στα εισαγόμενα, από την Ινδία και την Κίνα, φάρμακα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο έλεγχος των φακέλων δεν είναι αρκετός. Ο ΕΟΦ πρέπει να ελέγξει τα ίδια τα φάρμακα, αν δεν θέλουνε να θρηνήσουμε θύματα στην ακρωτηριαστική, βίαιη και πρόχειρη φαρμακευτική πολιτική.

Καλούμε τους γιατρούς μέλη μας να είναι σε επιφυλακή για την καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών στα πλαίσια μιας συντονισμένης εκστρατείας φαρμακοεπαγρύπνησης που προάγει ο ΙΣΑ για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Τέλος, καλούμε αυτούς που σκέπτονται μόνο λογιστικά, να αντιληφθούν ότι μπορεί στο άμεσο μέλλον να βρεθούν στη δύσκολη θέση, ακόμη και να λογοδοτήσουν για άδικες απώλειες ανθρώπινων ζωών, εάν δεν αντιληφθούν την ευθύνη που φέρουν όχι μόνο για φτηνή Υγεία αλλά και για εξασφάλιση Πιστοποιημένων Υπηρεσιών Υγείας και τη λειτουργία του υγειονομικού συστήματος σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.'

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο