Του Δημήτρη Καραγιώργου

Γυρίζει σελίδα το ΕΣΥ. Οι δημόσιες δομές μειώνονται σημαντικά, όχι ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά κατόπιν στρατηγικής επιλογής μείωσης του δημόσιου τομέα.

'Δεν είναι ώρα το κράτος να αυξήσει τις δομές του, αλλά να τις μειώσει', παραδέχτηκε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας μία ακόμη διάσταση στις επιχειρούμενες αλλαγές:

Ακόμη και οι δομές που θα μείνουν, θα λειτουργούν σε ένα βαθμό με μορφή ιδιωτικών.

Ενδεικτική είναι η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να λειτουργούν στο ΕΣΥ απογευματινά χειρουργεία (υπάρχουν ήδη), στα οποία ο ασθενής θα πληρώνει από την τσέπη του.

Είναι προφανές ότι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα της Υγείας περιορίζει την πρόσβαση σε έναν σημαντικό αριθμό πολιτών, οι οποίοι δοκιμάζονται σήμερα από την οικονομική κρίση.

Κάλυψη

Με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες, εκατομμύρια Έλληνες θα μείνουν χωρίς ουσιαστική κάλυψη περίθαλψης για πολλά χρόνια.

Η οικονομική θεωρία προβλέπει ότι για μία αύξηση κατά 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) η ανεργία μειώνεται κατά 0,8%.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και να υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα παραμείνει χωρίς απασχόληση.

Ακόμη και όσοι ενταχθούν στην αγορά εργασίας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα έχουν υγειονομική κάλυψη ή θα επαρκούν οι απολαβές τους να 'αγοράσουν' υπηρεσίες από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

'Λόγω των συνθηκών,δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στην Υγεία', παραδέχτηκε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας.

Ψυχιατρεία

Σε μία εποχή παράνοιας, σαν αυτή που βιώνουμε, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έως το τέλος του έτους κλείνουν οριστικά τα τμήματα χρόνιων παθήσεων των ψυχιατρείων.

'Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, τα τμήματα χρονίως νοσηλευομένων ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Δρομοκαΐτειο πρόκειται να παύσουν τη λειτουργία τους μέχρι τις 31/12/2013', αναφέρεται σε επιστολή που αποστέλλουν σε 800 συγγενείς ασθενών οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς των παραπάνω τμημάτων θα μετακινηθούν σε αντίστοιχες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία) στην κοινότητα αναλόγως του βαθμού λειτουργικότητάς τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]