Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Νέες μειώσεις τιμών στα φάρμακα προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, ίσως και αύριο.

Οι μειώσεις θα έρθουν 15 ημέρες μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου και θα αφορούν αναδρομική εφαρμογή των τιμών σε φάρμακα που έχασαν την προστασία της πατέντας τους από 1.1.2012, καθώς και οριζόντιες μειώσεις στα υπόλοιπα φάρμακα.

Στη ‘στροφή’ πριν την κατάθεση του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου, επανέρχεται η προστασία της πατέντας για την κοστολόγηση των φαρμάκων, εγκαταλείποντας τις προθέσεις κοστολόγησης βάσει προστασίας δεδομένων.

Συγκεκριμένα, ορίζεται η μέγιστη τιμή των πρωτοτύπων φαρμάκων ‘υπό καθεστώς προστασίας του πρώτου διπλώματος ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας’ στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών –μελών της Ε.Ε., υπό την αίρεση ότι οι τιμές αυτές θα αναθεωρούνται τακτικά, με στόχο τη μείωσή τους.

Πιστοποίηση

Στο ίδιο σχέδιο, θεσμοθετείται πλέον ρητά και η μείωση της τιμής των πρωτοτύπων στο 50% της αρχικής τιμής τους, μετά την πιστοποίηση ότι το πρώτο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έληξε και εφόσον υπάρχει γενόσημό του, που κυκλοφορεί στην αγορά.

Η μείωση της τιμής στο μισό, επιλέγεται στην περίπτωση που ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων Ευρωπαϊκών τιμών, είναι μεγαλύτερος.

Διαφορετικά, μετά τη λήξη της πατέντας, επιλέγεται η φθηνότερη τιμή, είτε του 50% της αρχικής, είτε του μέσου όρου των τριών φθηνότερων ευρωπαικών τιμών όπως διαμορφώνεται μετά τη λήξη της πατέντας ευρεσιτεχνίας. 

Τα γενόσημα φάρμακα, κοστολογούνται πλέον στο 65% της τιμής του πρωτοτύπου, ενώ προβλέπεται και η δυναμική τιμολόγησή τους, βάσει όγκου πωλήσεων ο οποίος θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση. Και εδώ προβλέπεται μείωση των τιμών των γενοσήμων, αντίστοιχα με τις μειώσεις των τιμών των πρωτοτύπων σκευασμάτων.

Όριο

Στις μειώσεις τιμών, δεν προβλέπεται ελάχιστο όριο, και οποτεδήποτε ο κάτοχος της άδειας κάθε φαρμάκου επιθυμεί μείωση τιμής, το πετυχαίνει με την έκδοση συμπληρωματικού δελτίου τιμών.

Εάν η νέα τιμή αφορά πρωτότυπο σκεύασμα, δεν συμπαρασύρει προς τα κάτω την τιμή του γενοσήμου του.

Αυξήσεις τιμών δεν επιτρέπονται, παρά μόνο αν πρόκειται για διόρθωση λάθους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των κοινοτικών οδηγιών για την έκδοση δελτίων τιμών φαρμάκων (ανά τρίμηνο), συμπεριλαμβάνοντας γενικές ανακοστολογήσεις δυο φορές το χρόνο και ενδιάμεσα κοστολογήσεις νέων προϊόντων.

Γενόσημα σοβαρών παθήσεων, εντάσσονται αμέσως μετά την κοστολόγησή τους, στη σχετική λίστα του ν.3816/10, εφόσον τα πρωτότυπά τους είναι κι αυτά ενταγμένα εκεί.

Νέα πρωτότυπα φάρμακα εντάσσονται στη λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων, ύστερα από αξιολόγηση κλινικών και οικονομικών δεδομένων.

Προβλέπεται ακόμη πρόσθετο rebate 2% στην τιμή παραγωγού, στο προϋπάρχον 9%, για φάρμακα που αποτελούν μόνα τους μια κατηγορία.

Συγκεκριμένα, για τριμηνιαίες πωλήσεις, η διακύμανση του rebate έχει ως εξής: από 100.000 - 400.000 ευρώ rebate 2%, 400.000-800.000 ευρώ rebate 4%, 800.000 - 1.200.000 ευρώ rebate 6%, κοκ μέχρι πωλήσεις άνω των 2 εκ. ευρώ με rebate 12%.

Κόστος

Διαγράφεται το rebate των φαρμακείων, όταν τα φάρμακα που πωλήθηκαν είναι κάτω από το κόστος ημερήσιας θεραπείας ή όταν το 70% του όγκου τους ή το 50% της αξίας τους είναι φάρμακα με κόστος ημερήσιας θεραπείας κάτω από την τιμή αναφοράς.


Τα νοσοκομειακά φάρμακα του ν.3816/10 μπορούν να διατίθενται μόνο μέσω νοσοκομείων, φαρμακείων ΕΟΠΥΥ και υπό προϋποθέσεις από κλινικές κάτω των 60 κλινών, ενώ τα λοιπά φάρμακα της ίδιας λίστας, μετά από υπουργική απόφαση, μπορούν να κυκλοφορούν και μέσω φαρμακείων, εκτός από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, εάν δεν υπάρχει μητρώο ασθενών.

Η σχετική υπουργική απόφαση θα ορίσει εκ νέου τα ποσοστά κέρδους χονδρεμπορίου και φαρμακείων, rebate αναλογα με τον όγκο πωλήσεων.

Τέλος, σε υπουργική απόφαση παρεπέμπεται η ρύθμιση περιθωρίων κέρδους χονδρεμπόρων - φαρμακοποιών, εκπτώσεις, rebate για την επίτευξη των στόχων της φαρμακευτικής πολιτικής, ενώ με άλλη απόφαση μπορεί επί τριετία να τίθενται όρια όγκου πωλήσεων ή πρόσθετα rebate ή να μετακινούνται στην αρνητική λίστα φάρμακα ή ομάδες φαρμάκων.

Παράλληλα μπορούν να καθορίζονται στόχοι για γιατρούς ή ιατρικές ειδικότητες, για τη συνταγογράφηση γενοσήμων ή φαρμάκων με κόστος ημερήσιας θεραπείας κάτω της τιμής αναφοράς και να θεσπίζονται κίνητρα και κυρώσεις για την επίτευξη των στόχων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι συνέπειες του Brexit επιδεινώνουν την έλλειψη φαρμάκων [μελέτη]
ΕΟΔΥ: Χωρίς νέες διασωληνώσεις - 4 θάνατοι ασθενών με CoViD
Απαιτητική για τον εγκέφαλο δουλειά μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης μετά τα 70