Του Δημήτρη Καραγιώργου

Αλλαγές εκ βάθρων στον τρόπο διάθεσης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και στις χρεώσεις υπέρ τρίτων στα φάρμακα, εισηγείται στην κυβέρνηση ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στόχος των προτεινόμενων αλλαγών είναι να περιοριστούν οι στρεβλώσεις στις τιμές και να υπάρξει οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί σχετικό νόμο, με τον οποίο θα καταργεί όλους τους περιορισμούς σε τρόφιμα, υπηρεσίες και εισφορές υπέρ τρίτων.

Για τον τομέα του φαρμάκου, προτείνονται τα εξής:

  • Κατάργηση όλων των τελών και των εισφορών υπέρ τρίτων στην τιμή του φαρμάκου, όπως η εισφορά 4% στη χονδρική τιμή υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και το τέλος υπέρ Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων στη λιανική.
  • Στα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (παυσίπονα, αντιπυρετικά) και στα συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες), προτείνεται η απελευθέρωση των τιμών.

Σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση των καναλιών διανομής (διάθεση εκτός φαρμακείων), εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει ετήσιο όφελος για τον καταναλωτή πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Κατάλογος

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη απόφασή του, ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε επικαιροποίηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα οποία διατίθενται στη χώρα μας.

Τα φάρμακα αυτά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία και ο ασφαλισμένος καταβάλλει το σύνολο της λιανικής τους τιμής.

Μέχρι σήμερα, τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα