Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάσσονται οι παγκόσμιες δαπάνες για φάρμακα καθώς αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 τρισ. δολ. τον επόμενο χρόνο. Αιτία είναι τόσο η παρουσίαση νέων καινοτόμων φαρμάκων όσο και η αύξηση των δαπανών για την υγεία σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα.

Οι προβλέψεις διατυπώνονται από τη συμβουλευτική εταιρεία για τον κλάδο υγείας IMS Institute for Healthcare Informatics και προδιαγράφουν ανάκαμψη του φαρμακευτικού κλάδου μετά την στασιμότητα του 2013, που οφείλεται στη λήξη αρκετών πατενταρισμένων φαρμάκων.

Η ενίσχυση των φαρμακευτικών δαπανών συμπίπτει με την ταυτόχρονη στροφή στα φθηνότερα γενόσημα φάρμακα. Τα γενόσημα εκτιμάται ότι θα αντιστοιχούνς το 36% της παγκόσμιας αγοράς το 2017, από 27% σήμερα. Ειδικότερα τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτιμάται ότι θα αντιστοιχούν στο 63% της αγοράς φαρμάκων.

Η ISM εκτιμά επίσης ότι η κινεζική αγορά φαρμάκου θα αναπτυχθεί κατά 14% - 17% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Από το 2017 εκτιμάται ότι θα εκτοπίσει την Ιαπωνία από τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των μεγαλύτερων αγορών φαρμάκου. Σταθερά στην πρώτη θέση παραμένουν οι ΗΠΑ.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια