Η Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Παιδίατρος κα Μαίλλη περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και αναφέρεται στις προτάσεις των Γιατρών του Κόσμου για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως προκύπτουν στην Ελλάδα της κρίσης.

«Οι Γιατροί του Κόσμου της Ελλάδας ανησυχούν σοβαρά για τα σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των εγκύων γυναικών, στον ιατρικό έλεγχο της εγκυμοσύνης τους, καθώς και των παιδιών στις υπηρεσίες Υγείας. Οι ανασφάλιστες έγκυες γυναίκες καλούνται να καλύψουν τη δαπάνη όλων των ιατρικών εξετάσεων» σύμφωνα με την κα Μαϊλλη, Πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου.

H υγεία σε καιρό κρίσης

Σύμφωνα με την κα Μαΐλλη, και τα ιατρικά κόστη υγειονομικής περίθαλψης των ανηλίκων έχουν ως εξής :

Ιατρική εξέταση: 5 € είσοδος στο Νοσοκομείο), πλέον εργαστηριακών εξετάσεων, εφόσον απαιτούνται, στα εξωτερικά ιατρεία οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 5 –80 €, ανάλογα με την ιατρική ειδικότητα.

Προβληματισμό δε, δημιουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2014, που το κόστος εισόδου στα Δημόσια Νοσοκομεία αυξάνεται σε 25 €, με εφαρμογή σε όλους τους ασθενείς.

Αυτή τη στιγμή, το κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης ανηλίκου, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται φάρμακα ή εργαστηριακές εξετάσεις, ξεκινά από 110 € την ημέρα (ανασφάλιστοι –χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα).

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, στον ανήλικο πληθυσμό φέρεται από ανεπαρκής έως ανύπαρκτος για τα άπορα παιδιά. Το 65%- 70% των παιδιών εμβολιάζονται σε ιδιωτικούς γιατρούς, αυξάνοντας έτσι τον ήδη βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό των άνεργων και ανασφάλιστων γονέων.

Το κόστος εμβολιασμού ενός παιδιού από τη γέννησή του μέχρι την ηλικία των 6 ετών, πλέον του κόστους του παιδιάτρου, κυμαίνεται από 1.400 € έως 1.800 €, ανά παιδί σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΣΔΥ, τγια ον εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας από 1/1/2013 έως 30/9/2013, εξέτασαν 10.633 παιδιά, στα Πολυϊατρεία και στις κινητές μονάδες, από τα οποία 6.580 εμβολιάστηκαν. Όλα τα παιδιά ήταν ανασφάλιστα

Μαρτυρίες :

Η κα Μαΐλλη παρουσίασε ενδεικτικά ιστορίες ανθρώπων που έζησαν οι ίδιοι, όπως αυτή 27 χρονης γυναίκας από το Αφγανιστάν, η οποία πήγε σε Δημόσιο Νοσοκομείο για να γεννήσει αλλά η Διοίκηση αρνήθηκε την πρόσβαση λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων.

Μετά από σχετική επικοινωνία, η Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου πληροφόρησε την Κοινωνική Υπηρεσία των ΓτΚ ότι, εφόσον η γυναίκα δεν διέθετε νομιμοποιητικά έγγραφα, δεν μπορούσαν να τη δεχτούν.

Λίγες ώρες αργότερα, μετά από παρέμβαση των ΓτΚ,–εν τω μεταξύ, η γυναίκα είχε λιποθυμήσει στην είσοδο του Νοσοκομείου– έγινε δεκτή και γέννησε.

Άλλη μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή γυναίκας 30 χρονών, που ήταν έγκυος 7 μηνών, με ψυχιατρική διαταραχή, ανασφάλιστη, ανίκανη να παρέχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για τον εαυτό της, ανίκανη να συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της και του τρόπου ζωής της.

Η γυναίκα αυτή ήταν χωρίς εισόδημα, μη επαρκές υποστηρικτικό δίκτυο, συνοδευόταν από άνδρα, ο οποίος υποστήριζε ότι η ίδια εκδιδόταν.
Δύο Δημόσια Νοσοκομεία της αρνήθηκαν πρόσβαση, λόγω έλλειψης ασφάλισης.

Οι ΓτΚ ενημέρωσαν τον Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε την ακούσια νοσηλεία της σε Ψυχιατρική Μονάδα.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας, η κα Μαΐλλη υποστηρίζει πως οι ΓτΚ ανησυχούν σοβαρά για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό παιδιών που μένουν ανεμβολίαστα στη χώρα μας, με τους γονείς να προσπαθούν να καλύψουν το κόστος των εμβολιασμών, που είναι πια δυσβάσταχτο.

Παιδικοί εμβολιασμοί:

Στους εμβολιασμούς αναφέρθηκε ο κ. Κώσταλος, Καθηγητής Νεογνολογίας και εθελοντής των ΓτΚ, στην αναγκαιότητα εμβολιασμού των παιδιών για την προστασία τους από την εξάπλωση ασθενειών που πολλές φορές οδηγούν στο θάνατο.

Ο κ. Κωστάλος επισημαίνει πως οι δράσεις των Γιατρών του Κόσμου περιλαμβάνουν και παιδικούς εμβολιασμούς, όμως το υψηλό κόστος περιορίζει τις δυνατότητές τους.

Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζει :

«Ο εµβολιασµός που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της προληπτικής ιατρικής, είναι ο πιο αξιόπιστος και οικονοµικός τρόπος αντιµετώπισης των λοιµωδών παθήσεων .

Σίγουρα αποτελεί µια από τις µεγαλύτερες επιτυχίες της δηµόσιας υγείας. Η ευρεία εφαρµογή προγραµµάτων υγείας για τον εµβολιασµό οδήγησαν σε θεαµατική µείωση των ποσοστών νόσησης από τα κυριότερα λοιµώδη νοσήµατα.

Αρκεί να σηµειωθεί ότι µέχρι το τέλος του 1920, 50% των παιδιών πέθαιναν από παιδικές ασθένειες εκ των οποίων οι λοιµώξεις αποτελούσαν το µεγαλύτερο κοµµάτι.

Χάρη στον εµβολιασµό, η µάστιγα της ευλογιάς που θέριζε εκατοµµύρια ανθρώπων στο παρελθόν εξαλείφθηκε ολοσχερώς το έτος 1977, ενώ και η πολιοµυελίτιδα έχει ήδη εξαλειφθεί στο µεγαλύτερο µέρος του πλανήτη.

Το ίδιο ισχύει για τον κοκκύτη, την ιλαρά, την ανεµευλογιά, τον τέτανο. Μέσα σε 2 χρόνια από την εφαρµογή των εµβολίων κατά του πνευµονιοκόκκου και του µηνιγγιτιδόκοκκου είχαµε µείωση αντίστοιχα κατά 69% και 87% των κρουσµάτων νόσησης από αυτές τις ασθένειες.

Εκτός όµως από το άµεσο όφελος του εµβολιασµού υπάρχουν και µακρόχρονα οφέλη. Ο εµβολιασµός των κοριτσιών κατά την παιδική ηλικία προστατεύει και τις µέλλουσες µητέρες από λοιµώξεις κατά την κύηση, όπως είναι η ερυθρά, οι οποίες έχουν καταστροφικές συνέπειες για το αναπτυσσόµενο έµβρυο.

Εξάλλου ο εµβολιασµός κατά της ηπατίτιδας Β και του ιού των θηλωµάτων προστατεύει από µελλοντικό καρκίνο του ήπατος και του τραχήλου της µήτρας αντίστοιχα.

Άλλο όφελος που προκύπτει από την ευρεία εφαρµογή ενός προγράµµατος εµβολιασµών είναι η δηµιουργία µιας ασπίδας προστασίας σε παιδιά της κοινωνίας που δεν έχουν εµβολιασθεί.

Το µέλλον των εµβολιασµών προβλέπεται λαµπρό, αφού συνεχώς ανακαλύπτονται νέα εµβόλια , ενώ και τα υπάρχονται γίνονται ολοένα πιο αποτελεσµατικά και πιο ασφαλή. Παρά το υψηλό οικονοµικό κόστος ενός προγράµµατος εµβολιασµών το τελικό κόστος είναι κατά πολύ µικρότερο για τη δηµόσια υγεία µιας χώρας και αξίζει να στηριχθεί . 

Ο κος Μουζάλας, Γυναικολόγος, Μέλος του Δ.Σ. των ΓτΚ, περιγράφει τη δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες στα χρόνια του μνημονίου.

«Η αύξηση των ανασφαλίστων γυναικών δημιουργεί προβλήματα υγείας στην έγκυο και αδιάγνωστα προβλήματα υγείας στο κυοφορούμενο παιδί, που με τη σειρά τους δημιουργούν στρατιές μελλοντικών ασθενών.»

Επισημαίνει δε, ότι με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας επίδομα παίρνουν μόνο οι έγκυες που θα γεννήσουν σπίτι, πριμοδοτείται δηλαδή ο κίνδυνος.

Το αίτημα είναι η έγκυος από τη φυσική και μόνο μορφή της, όπως και το παιδί αντίστοιχα, να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας με βιβλιάρια Πρόνοιας για τις ανασφάλιστες έγκυες γυναίκες και τα παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ΓτΚ, δια στόματος κου Μουζάλα το κόστος της εργαστηριακής- κλινικής παρακολούθησης της κύησης που έχει να καλύψει μία ανασφάλιστη έγκυος φτάνει περίπου τα 600 €, το κόστος φυσιολογικού τοκετού σε δημόσιο νοσοκομείο (χωρίς ασφάλεια) φτάνει τα 700€ και της καισαρικής τα 1.200 €.

Επίσης το κόστος διακοπής της κύησης (βάση νόμου) ορίζεται στα 300€. Όλες οι παραπάνω τιμές διπλασιάζονται για χωρίς χαρτιά, ανασφάλιστες, μη Ελληνίδες έγκυες (ΦΕΚ Β 3096).

Health Voucher – Γενικά (www.healthvoucher.gr)

Η συνολική πρόβλεψη υποστηρίζει 200.000 Health Voucher (για 4.000.000 + ανασφάλιστων). Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί: 40.000 και για την απόκτησή του χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει Α.Φ.Μ., ΑΜΚΑ, ενώ αποκλείει αλλοδαπούς.

Δεν γνωρίζουµε πόσα Health Voucher για εγκυµοσύνη έχουν εκδοθεί ενώ δεν περιλαµβάνουν φάρµακα και νοσοκοµειακή κάλυψη (νοσηλεία αν χρειαστεί και τοκετό). ∆εν προβλέπεται επιµήκυνση δικαιώµατος σε περίπτωση παθολογίας της κύησης, ενώ ο αριθµός επισκέψεων που προβλέπεται και οι εργαστηριακές εξετάσεις που ορίζονται κρίνονται οριακά επαρκείς .

Τέλος, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε πως αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας είναι η υπογονιμότητα με πτώση γεννήσεων κατά 20%. Είπε χαρακτηριστικά πως 4 στις 10 γυναίκες θα γεννήσουν 1 παιδί λιγότερο από όσο θα ήθελαν ή δεν θα γεννήσουν καθόλου.

Ο κ. Μουζάλας είπε επίσης πως η απόφαση του ΕΟΠΠΥ (26/2/2013 Αρ.Πρωτ.8291) καθορίζει πως σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύµατος, καταβάλλεται αντί µαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηµατικό βοήθηµα ύψους 900€, για δίδυμη κύηση 1200€ και για τρίδυµη κύηση 1600 €.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται πως δεν καταβάλλεται επίδοµα τοκετού όταν αυτός πραγµατοποιηθεί εντός νοσηλευτικού ιδρύµατος, κρατικού ή ιδιωτικού, συµβεβληµένου ή µη συµβεβληµένου.

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά τμήματα (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή). Ταυτόχρονα ωστόσο, παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

Συμπληρώνοντας 23 χρόνια συνεχούς δράσης το 2013, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Περισσότεροι από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Τανζανία, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των αποστολών, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, διατηρώντας την αυτονομία τους, τόσο επιχειρησιακή όσο και οικονομική, διοργανώνουν, στελεχώνουν και χρηματοδοτούν αποστολές μέσω του ελληνικού τμήματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα