Κατατέθηκε την Παρασκευή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την αύξηση της τιμής των τσιγάρων, ως ισοδύναμο μέτρο του καταργηθέντος 'εισιτηρίου' για νοσηλεία.

Η τροπολογία εντάσσεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη, και περιέχει μία έκπληξη:
Εξαιρεί από την αύξηση τα πούρα και τα πουράκια!

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι - εκτός από τα οικονομικά οφέλη - θα υπάρξει και μείωση της κατανάλωσης προϊόντων που είναι επιβλαβή για την υγεία, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων.

Έσοδα

Τα έσοδα από την αύξηση του ειδικού φόρου προβλέπονται στα 48 εκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας την απώλεια εσόδων των 45 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία.


Αυξάνεται το ποσό του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα.

Ανά 1.000 τεμάχια, τσιγάρων και αντίστοιχα το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα.

Αυξάνεται και ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στο λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων και στα άλλα καπνά για κάπνισμα από τα 153 στα 155,5 ευρώ ανά χιλιοστόγραμμο βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις